Frigul și munca pe șantier
Poate că atunci când unii stau acasă, în fața șemineului, și privesc din geam la frigul care crapă pietrele afară, alții încă mai lucrează pe șantierele de construcție. Deși nu sunt multe munci care se pot efectua la astfel de temperaturi, totuși unele lucruri mai trebuie făcute și sunt făcute. La ce trebuie să fim atenți când lucrăm în astfel de condiții veți afla din prezentul articol.
Iarna poate fi destul de dură la noi, uneori, deși în ultimul timp rareori mai prindem zăpadă sau ger, dar când acestea apar trebuie să fim foarte precauți, în caz contrar, ne putem trezi cu accidente serioase sau probleme de sănătate.
În cele ce urmează vă vom prezenta câteva din aceste riscuri, ca să știți la ce să fiți atenți în condiții severe de iarnă.
În primul rând, în domeniul construcțiilor, este întotdeauna precaut să știm dinainte ce fel de vreme ne așteaptă în zilele ce urmează să vină, măcar cu aproximație, nu numai pentru precauții ci și din motiv de planificare a muncilor de pe șantier. Știind că unele proiecte necesită și un anumit climat pentru a putea fi executate, deoarece unele materiale de construcții reacționează într-un mod nedorit la intemperii. De exemplu betonul necesită o serie de măsuri suplimentare pentru îndeplinirea cerințelor de calitate. Pe parcursul maturizării acestuia se produc o serie de reacții fizico-chimice, iar intemperiile prelungesc perioada de întărire, tratare a acestuia.
Să nu uităm că, și depozitarea materialelor de construcții trebuie să se întâmple conform normelor de fabricație, în locuri uscate, ferite de umezeală, pentru a asigura nivelul de calitate corespunzător cerințelor. Înghețul, dezghețul, umezeala afectează proprietățile materialelor deteriorându-le calitatea. Folosirea materialelor necorespunzătoare din punct de vedere calitativ generează riscuri pentru sănătate şi siguranță, în plus, pot genera costuri semnificative.
Tot așa se întâmplă și cu utilajele de construcții și cu echipamentele de pe șantier. Recomandăm o atenție deosebită respectării instrucțiunilor de exploatare şi pregătire în acest scop a utilajelor de construcții, ca de exemplu a excavatoarelor și a buldoexcavatoarelor, a mijloacelor de transport. Utilajele grele sunt concepute pentru a rezista unora dintre cele mai dure condiții de muncă, cu toate acestea, toate necesită măsuri suplimentare pentru a funcționa bine în condiții de iarnă.
Deci informarea este primul lucru de precauție pe care îl putem lua pentru a nu ne trezi cu tot felul de surprize neplăcute și totodată costisitoare.
Dar să trecem la în sectorul resurselor umane. Domeniul construcțiilor este și așa un domeniu de activitate foarte riscant, riscul accidentelor fiind destul de mare. Lucrătorii de pe șantierele de construcție sunt expuși la o serie întreagă de pericole care le pun în pericol sănătatea, uneori chiar viața. Astfel de pericole ar fi: prăbușiri de la înălțime, prăbușirea unor lucruri de la înălțime, electrocutare, arsuri, accidente care provin din nefolosirea unor instrumente, echipamente în mod corespunzător sau defectarea acestora, dureri de spate de la ridicări de greutate, alergii, azbestoză. La temperaturi extreme, de iarnă, se mai adaugă unele și se accentuează cele deja amintite mai sus. Totodată, este bine de știut că randamentul și eficiența muncii scad până la jumătate în condiții extreme.
Pentru a preîntâmpina aceste riscuri recomandăm:
- introducerea specificațiilor privind sănătatea și siguranța pe șantier în condiții severe
- planificarea graficului de execuție a lucrărilor de construcții în funcție de condițiile de temperatură
- introducerea unor activități de control înainte de a demara lucrările
- stabilirea unor proceduri eficiente, cu consultarea și participarea lucrătorilor, în materie de măsuri de contravenție
- asigurarea echipamentelor și îmbrăcămintei adecvate condițiilor de frig, umezeală și vânt
- luarea unor măsuri de prevenire a consecințelor frigului (aruncarea cu sare acolo unde necesar pentru a preveni înghețarea podelelor, schelelor, etc.)
Responsabili cu asigurarea măsurilor de precauție și asupra activității de construcție sunt deopotrivă investitorul, proiectantul şi executantul, care sunt obligați să conlucreze pentru stabilirea tuturor măsurilor ce se impun pentru asigurarea continuității activităților în condiții de siguranță și reprezintă o prioritate de top.
Conform prevederilor legale, se prevăd următoarele măsuri de securitate:
- Podinele, scările și rampele de acces vor fi curățite zilnic de moloz și de deșeurile materialelor de construcție, iar iarna de zăpadă sau gheață și se vor presăra cu nisip antiderapant sau cenușă pentru a se evita alunecarea
- este interzisă depozitarea materialelor de construcții pe căile de acces ale personalului
- se va circula cu atenție pe suprafețele de teren alunecoase (mâzgă, gheață, suprafețe cu material granulat)
- gropile, șanțurile și malurile vor fi semnalizate cu banda de avertizare
- Luminile de orientare trebuie să fie stabilite oriunde se desfășoară un proiect, astfel încât să puteți vedea întotdeauna, având în vedere condițiile de lumină naturală de scurtă durată iarna
- lucrătorii au obligația purtării echipamentului individual de protecție și de lucru pus la dispoziție de unitate, în funcție de specificul fiecărei lucrări
- Fierăstrăul staționar și locurile de asamblare trebuie protejate de vreme, de exemplu, prin montarea corturilor
- este interzisă lăsarea uneltelor de mână sau a altor dispozitive de lucru la întâmplare. Ele vor fi depozitate în ordine în locuri stabilite, pentru a fi protejate de temperaturile scăzute
- se vor amenaja spații fixe cu micro-climat corespunzător