10 sfaturi pentru buna întreținere a excavatoarelor

 

Excavatoarele compacte și buldoexcavatoarele au evoluat foarte mult în ultimii 10 ani. Sistemele și performanțele îmbunătățite le-au permis să devină adevărați cai de povară pe șantier, petrecând zile lungi cu săpat de șanțuri, nivelare, curățare și încărcare.

Specialiștii în produse pentru excavatoare spun că cea mai bună modalitate pentru proprietari și operatori de a-și proteja bunurile și de a le menține nivelul optim de funcționare este consecvența în respectarea planului de întreținere de rutină recomandat de producător.

Iată 10 sfaturi de întreținere pentru excavatoare și buldoexcavatoare pentru a le maximiza durata de viață și nivelul de siguranță:

  1. Manualul producătorului

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să la faceți, este să citiți manualul de funcționare și întreținere al utilajului, pentru a vă familiariza cu funcțiile de siguranță, instrumentația, comenzile, programările pentru service și punctele de întreținere a utilajului. Manualul este, de obicei, livrat și depozitat în cabina excavatorului și conține recomandările oficiale ale producătorului. Dacă rătăciți din greșeală copia furnizată, distribuitorul dvs. autorizat vă poate ajuta să vă comandați un alt manual.

  1. Lichidele și lubrifianții

O întreținere eficientă începe cu o verificare zilnică a lichidului de răcire, lichidului hidraulic și uleiului de motor. Dacă oricare dintre aceste niveluri este scăzut, asigurați-vă că umpleți cu tipul de lichid recomandat de producător, acordând o atenție sporită clasificărilor, dar și vâscozității pentru mediul de operare. De asemenea, este important ca aceste zone să fie protejate de murdărie și să folosiți cârpe curate în timp ce verificați nivelurile, pentru evitarea contaminării.

Unul din sistemele de mașini care a trecut prin cele mai semnificative schimbări este motorul. Excavatoarele și buldoexcavatoarele din prezent sunt echipate cu diferite niveluri de motoare conforme cu standardele de emisii, care pot avea nevoi deosebite de lubrifiere. Producătorii potrivesc uleiurile cu motoarele lor avansate pentru a asigura buna funcționare a sistemelor de eșapament post-tratare.

În afară de motoare, este, de asemenea, important să lubrifiați în mod regulat utilajul la intervalele recomandate, ținând cont de aplicația și mediul în care va funcționa utilajul. Producătorii recomandă de obicei utilizarea unei grăsimi multifuncționale pe bază de litiu pentru a lubrifia toate punctele cheie de pivotare, inclusiv cilindrii, brațele, lamele, cupele, brațele și componentele rulmentului rotativ.

  1. Filtrele

Pe un excavator se găsesc mai multe filtre diferite, pentru sistemele de combustibil, motor, aer și hidraulice și fiecare poate avea intervale de service diferite. Când filtrul este murdar sau complet înfundat, poate afecta direct performanța componentelor și poate compromite componentele vulnerabile. Majoritatea excavatoarelor au indicatori de restricționare a filtrului de aer pentru alertarea operatorilor cu privire la nevoile de întreținere. Pentru a evita contaminarea sistemului, este esențial să nu înlăturați filtrul, decât la momentul indicat.

  1. Combustibilul

Producătorii recomandă în general utilizarea unui combustibil diesel curat, de înaltă calitate. Operatorii cu utilaje care funcționează într-un climat mai rece pot opta pentru amestecuri special concepute pentru a preveni gelifierea. La aceste utilaje se recomandă utilizarea a cel puțin unui combustibil diesel cu conținut scăzut de sulf, pentru a reduce nivelul de emisii. În funcție de condițiile de pe șantier, proprietarii și operatorii trebuie să aibă în vedere separarea apei care se poate produce în filtrul de combustibil, ca urmare a folosirii unui combustibil de calitate scăzută.

  1. Șasiul

Probabil cel mai vizibil articol de uzură la șasiul unui excavator este șenila. Majoritatea excavatoarelor compacte folosesc șenile din cauciuc, iar durata de viață a șenilei depinde în mare parte de mediul la care sunt supuse și de stilul de manipulare al utilizatorului. Șenilele ar trebui examinate zilnic pentru tăieturi, rupturi sau zone care expun inserțiile de oțel. Orice crăpături ar putea permite umezelii sau contaminanților să pătrundă în interior și să deterioreze pista de rulare.

Cel mai important element de monitorizat este starea de tensionare a benzii de rulare. O bandă slăbită poate cădea ușor de pe cadru, reprezentând un pericol și accelerând deteriorarea complete a acesteia. Consultați manualul de utilizare și întreținere pentru a afla valorile ideale de tensiune a benzii de rulare și modul corect de poziționare a excavatorului pentru efectuarea ajustărilor.

Chiar dacă alte componente ale șasiului nu necesită o inspecție zilnică, monitorizarea regulată a componentelor, cum ar fi rola de întindere, rolele de susținere și pinioanele, poate ajuta la identificarea din timp a potențialelor probleme. Cel mai frecvent se uzează pinionul, care ar trebui verificat periodic, pri examinarea dinților. Un dinte de pinion funcțional are un capăt rotunjit, în timp ce un dinte uzat este mai ascuțit. Acest lucru este deosebit de important de verificat, atunci când instalați un nou set de șenile.

  1. Sistemul de răcire

Un sistem de răcire eficient are la bază un flux de aer adecvat și un nivel potrivit de lichid de răcire. Dacă lipsește unul dintre acestea, poate duce la scăderea nivelului de performanță, poate provoca supraîncălzire – sau mai rău – poate accelera deteriorarea completă a motorului. O bună întreținere a sistemului de răcire include verificarea fluxului de aer prin sistem și verificarea scurgerilor furtunurilor lichidului de răcire. Radiatorul, răcitorul de ulei și condensatorul pot fi curățate prin aplicarea unui jet de aer sau apă de joasă presiune, dar cu atenție, să nu deteriorați aripioarele radiatorului.

  1. Sistemul electric

Majoritatea excavatoarelor compacte au un sistem electric compus dintr-o baterie de 12 volți și siguranțe, pentru a proteja sistemul în caz de suprasarcină electrică. Atunci când înlocuiți siguranțele defecte, aveți grijă să le înlocuiți cu unele similare și cu acelați amperaj. Cablurile bateriei trebuie să fie strânse și curate. Verificați capetele cablurilor și bornele bateriei, să nu fie afectate de coroziune. Aceasta se poate preveni prin utilizarea unei grăsimi dielectrice adecvate.

  1. Accesoriile și mecanismul de montare rapidă

Pentru a determina deteriorarea componentelor atașamentelor în urma uzurii din aplicații mai dure, puteți face o verificare vizuală a muchiilor tăietoare, tijelor, dinților și furtunurilor de pe accesoriile alimentate hidraulic. Înlocuiți orice știfturi sau dinți uzați sau deteriorați pentru a vă menține productivitatea.

  1. Instrumentaţia

Unele excavatoare compacte sunt echipate cu sisteme de instrumentare la bord, care au indicatori ce îndeplinesc diferite funcții de întreținere. În caz de nevoie, aceste sisteme pot afișa informații vitale despre utilaj, cum ar fi temperatura lichidelor sau nivelurile lichidului de răcire. De asemenea, pot avertiza operatorii când parametrii sistemului sunt dereglați și sunt proiectați astfel încât să oprească aparatul, pentru a preveni daunele iremediabile, în cazul în care operatorul ignoră mesajele de avertizare.

  1. Siguranța

În ciuda dimensiunilor compacte, excavatoarele și buldoexcavatoarele sunt robuste și adaptabile la o gamă largă de condiții, lucrând de multe ori în aplicații dificile, pe autostradă și pe terenuri accidentate. Înainte de a porni excavatorul pentru prima dată, operatorii ar trebui întâi să înțeleagă rolul fiecărei manete și cum să manevreze utilajul în siguranță. Pentru asta, mulți producători livrează excavatorul împreună cu un manual de utilizare, plasat în cabină, pentru a fi la îndemână pentru o consultare rapidă și este adesea însoțit de instrucțiuni suplimentare de utilizare și întreținere de la un dealer autorizat.

De asemenea, operatorii și proprietarii trebuie să acorde atenție și altor elemente de siguranță, cum ar fi: centurile de siguranță să fie în condiții bune de funcționare; sistemele de blocare ale consolei de control să fie funcționale; decalcomaniile de siguranță să fie intacte și lizibile și toate iluminările de lucru să fie operaționale și vizibile.

Excavatorul sau buldoexcavatorul poate fi una dintre cele mai importante investiții ale dvs. Cu întreținerea adecvată, acesta poate genera venituri mai multe ore pe zi și mai multe zile pe an. Puteți mări durata de viață a utilajului dvs., dacă vă angajați să respectați cu consecvență planul de întreținere de rutină recomandat de producător.

În cazul în care utilajul dvs. este blocat în service, dar și pentru orice întrebări legate de întreținere, specialiștii noștri vă stau la dispoziție cu servicii de închiriere excavatoare și buldoexcavatoare, cât și cu sfaturi și ajutor de specialitate.