de ce sa construiesti casa in 2023

5 motive pentru care ar trebui să construiești o casă în 2023

Piața imobiliară este destul de volatilă la momentul actual, iar construirea unei case poate fi un proces lung și dificil. Acesta implică o varietate de sarcini și decizii. În ultimul an prețul imobiliarelor a crescut considerabil și la fel și materialele de construcție. Însă, anul 2023 se anunță a fi un an mai bun în ceea ce privește acest sector.

În urma întâmplărilor nefericite din ultimii ani cum ar fi pandemia și războiul, au afectat atât producătorii cât și consumatorii. Potrivit unui studiu făcut de Housing Sentiment Index, 19% dintre consumatori cred că este momentul potrivit pentru a cumpăra o casă. De ce? Pentru că suntem puși în fața unei eventuale recesiuni, iar costurile au început să scadă.

România se află în fața unui an complicat. Inflația e ridicată și va rămâne așa o perioadă bună de timp. Cifrele economice pe baza cărora firmele și-ar putea face bugetele pentru 2023 sunt foarte volatile. Europa a fost afectată de războiul dintre Ucraina și Rusia într-o măsură mult mai mare decât America, datorită faptului că avem o dependență mult mai mare de petrolul și gaze venite din Rusia.

Până la urmă, construirea unei case este o investiție personală și ar trebui privită ca o decizie financiară și de stil de viață pe termen lung. Deși pare greu de crezut, acest lucru se concretizează, iar în acest articol vom evidenția 5 motive pentru care ar trebui să construiești o casă în anul ce urmează.

 

  1. Costuri mai mici de construcție

Conform Asociației Naționale a Constructorilor de Case (NAHB), începând cu septembrie 2022 costurilor de construcție au început să scadă. Din cauza pandemiei și a aprovizionării tot mai dificile cu materiale de construcție, costurile au crescut cu aproximativ 32%. Se anticipează o creștere normală între 2% și 4% a costurilor de construcție în anul 2023.

În timpul unei recesiuni, costurile de construcție pot fi mai mici din cauza cererii scăzute de materiale de construcție și forță de muncă. Acest lucru poate duce la economii semnificative de costuri pentru cei care plănuiesc să-și construiască o casă nouă.

 

  1. Lanțul de aprovizionare își revine

În ultimii 2 ani, importul materialelor s-a prelungi cu câteva săptămâni bune, chiar luni. Mulți furnizori au redus volumul de muncă, iar acest lucru a afectat disponibilitatea unui număr considerabil de produse.

Însă, încă de la sfârșitul anului 2022 s-a observat o îmbunătățire privind acest aspect. 64% dintre furnizorii de materiale de construcții spun că lanțul de aprovizionare se îmbunătățește, iar restul de 36% nu sunt tocmai convinși, dar nici nu neagă acest lucru.

 

  1. Rate mai mici ale dobânzii

Încă din 1981, creșterea dobânzii ratelor a avut un ritm alert. La un moment dat se va produce o scădere a acestora. Piața creditelor ipotecare stabilește deja prețurile prin faptul că ratele vor scădea în următorii câțiva ani. Ratele cresc ca răspuns la reducerea inflației rapide, care lovește atât proprietarii, constructorii, antreprenorii, cât și furnizorii.

 

  1. Terenurile sunt mai accesibile

Prețurile terenurilor pot fi, de asemenea, mai mici în timpul unei recesiuni, deoarece există mai puțină cerere pentru el. Găsirea de loturi construibile a fost una dintre cele mai mari provocări pentru persoanele care au vrut să construiască în ultimii ani.

Porțiunile de teren bune s-au vândut foarte repede. Nici nu ai apucat să afli că este de vânzare terenul respectiv, ca s-a și vândut. Acest lucru a făcut ca prețurile terenurilor să crească în unele cazuri chiar mai rapid decât prețurile caselor.

Această febră de a cumpăra teren s-a mai domolit în ultima jumătate a anului 2022,  ceea ce a dus la o oarecare stabilitate a pieței.

 

  1. Piața imobiliară va fi mai puternică pe termen lung

Deși piața imobiliară este mai slabă pe termen scurt în timpul unei recesiuni, este probabil să revină în timp. Construirea unei case noi în timpul unei recesiuni vă poate permite să profitați de prețuri mai mici și să vedeți potențial pe viitor. Asta în cazul în care prețurile vor crește, iar valoarea casei va rămâne constantă sau chiar va crește și ea.

Așadar, construirea unei case în anul care urmează este o decizie riscantă, dar conform studiilor de piață și a economiei țării noastre, oportunitățile sunt destul de mari. Teama de o recesiune economică își pune amprenta asupra cererii de locuințe cu credit, diluând-o.

Astfel, previziunile pentru anul 2023 sunt destul de imprevizibile în ceea ce privește piața imobiliară, însă stoparea creșterilor dobânzilor și a materialelor de construcție este una certă.