8 aspecte de luat în considerare la alegerea materialelor de construcții

 

Secretul unui design bun și funcțional sunt materialele de calitate. Întreaga calitatea a construcției depinde de materialele de construcție alese, întrucât acestea vor defini durabilitatea, rezistența și caracterul clădirii. De aceea, se recomandă să luăm în considerare mai mulți factori atunci când alegem materiale de construcții, pentru ca acestea să se potrivească cât mai bine nevoilor noastre.

Am adunat câțiva factori de luat în considerare atunci când alegem materiale de construcții:

  1. Costuri

Prețurile diferitelor materiale de construcții pot varia foarte mult, însă nu este întotdeauna recomandat să căutăm cele mai accesibile produse, ci trebuie să ținem cont de durata de viață a acestora. Dacă cumpărăm materiale necorespunzătoare, ele pot necesita restaurări frecvente, ajungând să fie mai costisitoare pe termen lung. Este mai rentabil să alegem materiale de construcții durabile, care ne vor servi mult timp.

  1. Climă

Un alt aspect semnificativ în alegerea materialelor de construcții este climatul. Determinanții precum gradul mediu de căldură sau frig din timpul anului, ploaia sau ninsoarea, cantitatea de lumină a zilei sau ventilația necesară sunt câteva puncte de luat în considerare. Materialele de construcții ar trebui să răspundă la climă și context, deoarece caracteristicile materialelor evoluează și reacționează la climă.

  1. Durabilitate

Unele materiale sunt mai durabile, fiind rezistente la coroziune, umiditate și alte condiții de mediu. Determinând cele mai potrivite materiale pentru clima respectivă, ne asigurăm că acestea vor fi durabile. Experții ne pot ajuta să stabilim care materiale sunt potrivite conform nevoilor noastre, fiind totodată capabile să se adapteze la condițiile meteorologice și climatice. Materialele selectate trebuie să aibă durabilitatea și rezistența necesare pentru zona specifică și starea de utilizare. Prin urmare, e bine să alegem materiale care necesită cât mai puțină întreținere și înlocuire, pentru ca ele să fie profitabile pentru utilizator.

  1. Disponibilitate

Disponibilitatea materialelor de construcție determină, de asemenea, costul și timpul necesar pentru instalare. Dacă materialele nu sunt disponibile la nivel local sau sunt dificil de transportat, ele pot devin costisitoare sau pot amână lucrările. Dacă materialele pot fi obținute ușor, la nivel local, acest lucru minimizează costurile de transport și economisește timp.

  1. Sustenabilitate

Evoluția industriei de construcții aduce cu sine creșterea necesarului de materiale de construcții, fiind responsabilă pentru creșterea amprentei de carbon, deoarece utilizarea cimentului crește emisia de carbon. Prin urmare, utilizarea de materiale de construcții ecologice și durabile, cum ar fi pământul, bambusul, cenușa zburătoare sau alte materiale, e mai benefică decât utilizarea cimentului sau betonului. Cele mai bune materiale sunt cele care pot fi refolosite, deoarece reduc necesitatea producției de noi materiale în viitor. Modul de instalare a materialelor le poate influența capacitatea de reutilizare.

  1. Întreținere

Cele mai potrivite materiale sunt cele care sunt ușor de întreținut și de gestionat. Materialele de construcție de calitate necesită mai puțină întreținere decât materialele standard și ieftine. Pentru a asigura o construcție bună, trebuie studiată durata de viață și calitatea clădirii. Întreținerea este un lucru important de considerat, deoarece întreținerea materialele bune este  ușoară și ieftină, adăugând valoare clădirii.

  1. Estetică

Fiecare dintre noi are gusturi și nevoi diferite, iar alegerile pe care le facem, precum și bugetul, condițiile climatice și alți factori vor determina materialele și aspectul clădirii pe care o dorim. De exemplu, tipul de material selectat pentru pardoseală ori acoperiș poate transforma complet aspectul casei. La alegerea acestor elemente, trebuie luat  în considerare aspectul dorit.

  1. Performanță

Trebuie alese materiale care au potențialul structural de a susține și suporta sarcinile clădirii. De exemplu, atunci când se determină materialele pentru acoperiș, trebuie să ne asigurăm că structura clădirii poate susține complet materialul acoperișului, pentru viața completă a clădirii. Materialele alese ar trebui să permită locuitorilor să trăiască confortabil, fără efecte nefavorabile, cum ar fi cele cauzate de emisiile chimice nocive ale unor materiale.

Alegerea materialelor este definită de natura sau funcția proiectului, adică modul în care construcția va fi utilizată. Materialul utilizat definește spațiul construit și conduce la alți factori cheie, cum ar fi bugetul, durabilitatea și estetica.

Dacă ai un proiect de construcții, la Autocompres vei găsi materiale de construcții de calitate și utilaje de închiriat pentru orice tip de lucrări.