Amenajarea grădinii: Ce punem sub piatra decorativă?
Amenajarea grădinii cu pietriș decorativ poate fi o modalitate eficientă si elegantă de a decora și de a întreține spațiul oferind un aspect deosebit curții. Aceasta poate fi folosită în diferite moduri și poate fi combinată cu alte materiale pentru a crea o grădină armonioasă și plăcută ochiului.
Fie că alegi piatră decorativă pentru a umple spațiile goale, a delimita trasee, a acoperi o suprafață sau pentru a crea poteci sau borduri, toate acestea vor scoate în evidență aspectul natural al grădinii și vor da o notă aparte spațiului care înconjoară casa ta.
Piatra decorativă poate fi naturală sau artificială și poate varia în dimensiune, culoare și textură. În funcție de zona în care dorești să o poziționezi sau de aspectul pe care vrei să îl obții, poți opta din diferite tipuri de piatră naturală cum ar fi: piatra de râu, piatra vulcanică, piatra de munte și piatra de nisip. Piatra artificială poate fi făcută din ciment sau din alte materiale pe care le găsești pe pagina noastră.
Pentru montarea cu succes a acesteia, este nevoie de puțină atenție și planificare prealabilă. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi de care să ții cont atunci când vrei să amenajezi cu piatră decorativă, ce anume se pune sub piatră și care sunt pașii.
Membrana geotextilă: element necesar în amenajarea cu piatră decorativă
Membrana geotextilă este un material textil care a câștigat popularitate în ceea ce privește decorarea cu piatra decorativă. Această membrană are rolul de a preveni creșterea buruienilor, permite scurgerea apei, ajută la stabilitatea terenului si împiedică amestecarea pământului cu stratul de pietriș.
Membrană geotextilă este fabricată dintr-un material poros, cum ar fi poliester, polipropilenă sau polietilenă și asigură o durată de viață mai lungă pentru piatra decorativă, deoarece aceasta este protejată împotriva eroziunii și a deteriorării cauzate de condițiile meteorologice. Astfel de membrană se găsește și pe site-ul nostru.
Dacă drenajul apei este o problemă pentru tine, poți să adaugi un strat subțire de nisip sub piatra decorativă. Acest strat suplimentar va ajuta la drenarea apei și la prevenirea acumulării de apă sub piatra decorativă.
Pașii pe care trebuie să-i urmezi:
- Planificarea spațiului: Înainte de a începe amenajarea, este important să planifici spațiul. Alege zonele în care dorești să pui pietriș si decide cantitatea de care ai nevoie.
- Alegerea pietrelor: Există o varietate largă de piatră decorativă din care poți alege pentru grădina ta. Poți opta pentru pietre de râu rotunjite, piatră spartă, decorativă sau pietriș colorat.
- Pregătirea terenului: Se sapă o bază în funcție de piatra pe care ai ales-o. Pietrele cu diametrul mai mic de 1 cm trebuie așezate la o adâncime de 5 cm, în timp ce pietrele cu diametrul între 2-5 cm, sunt așezate la 10 cm adâncime. Apoi terenul trebuie nivelat si înlăturate buruienile, alte resturi vegetale sau obstacolele. Poți aplica și erbicid pentru a te asigura că nu mai există plante nedorite.
După ce s-a pregătit terenul, se aplică acea membrană geotextilă de care vorbeam în paragrafele de mai sus, iar apoi se continuă cu pașii următori.
- Stabilirea unui traseu: Dacă dorești să creezi un traseu prin grădină, poți utiliza pietre mai mari si mai plate, adică plăci decorative, pentru a forma un drum sau o potecă. Asigură-te că suprafața este nivelată și plăcile sunt stabilizate cu ajutorul unui strat de nisip.
- Decorarea grădinii: În această etapă puteți îmbina simțul estetic cu funcționalitatea grădinii, prin crearea unor forme sau elemente decorative.
- Îngrijirea grădinii: După ce ai curățat baza de buruieni și ai folosit membrană specială, nu mai rămâne decât să folosești furtunul pentru a spăla pietrișul si a îndepărta orice murdărie și praf acumulat.
- Siguranța: Dacă ai copii sau animale de companie, asigură-te că pietrișul este stabil și nu poate fi îndepărtat ușor. De asemenea, sa fii atent să nu existe pietre ascuțite sau periculoase pentru copii și animale.
Nevoia de natură se resimte tot mai mult în proiectele contemporane de exterior. Atunci când spațiul o permite, amenajarea unei grădini sau terase cu verdeață și elemente decorative, este o soluție perfectă pentru relaxare si evadare din cotidian. În general, pietrele decorative sunt o modalitate excelentă de a adăuga frumusețe și textură în grădina ta. Cu toate acestea, este important să știi ce să pui sub piatra decorativă pentru a proteja solul și pentru a asigura o drenare adecvată.
Așadar, dacă respecți acești pași simpli, vei putea transforma grădina ta în locul preferat al întregii familii.