Amenajarea unei alei cu refuz de ciur sau piatră spartă

 

Aleea este un element care oferă o notă aparte peisagisticii grădinii. Aceasta poate fi de mai multe tipuri în funcție de mărimea grădinii și de traficul pe care îl va suporta aleea. În articolul de față vom oferi un fel de ghid privind amenajarea unei alei, într-o curte de familie, deci nu prea mare. Vă vom oferi sfaturi pentru amenajarea unei alei, care nu va necesita un buget exorbitant, mașini și unelte complicate și nici un efort prea mare sau cunoștințe în domeniu.

La sfârșit veți avea o alee, care vă va plimba prin toată grădina, realizată din refuz de ciur, care este un pietriș mărunt, cu un caracter drenant, ceea ce facilitează ca apa să se infiltreze repede în sol și destul de rezistent la uzură, sau din piatră spartă, o piatră cu un caracter mai dur, deci mult mai rezistent la uzură, dar a cărei paletă de culori este mai restrânsă. Astfel, nu veți mai fi nevoit să lăsați urme pe gazonul proaspăt tuns sau să călcați florile, dând totodată un aspect minunat și ordonat grădinii.

De ce aceste tipuri de pietre? Pentru că, o alee realizată din refuz de ciur este simplu de realizat, doar prin săparea unui șanț, fără a trebui să ținem cont de temperatura de afară. Procesul de îngheț-dezgheț nu influențează acest tip de alee tocmai din motiv că, aceste pietre nu sunt niște pietre netede, ci sunt formate din bucățele mici, necompacte. Apoi mai au avantajul că acestei alei îi putem da orice formă dorim, prin faptul că, piatra este măruntă și poate lua ușor forma oricărei alei, fără a fi nevoit să tai piatra să o formez. Cu toate acestea va avea nevoie de o fundație compactă pentru a-i conferi o stabilitate structurală. În zone, unde solul are un caracter mai argilos, nici nu avem nevoie de altă fundație, decât solul însuși. În zone unde solul are un caracter mai nisipos însă, va trebui făcută o fundație din pietre pisate, pietre cu un diametru de aproximativ 2 cm și va trebui adăugat praf de piatră pentru a fi mai compact. În afară de fundație mai avem nevoie de o membrană, folie anti buruieni, care nu va permite buruienilor să crească prin piatră, dar totodată  va permite apei să se infiltreze în sol. Ultimul element de care vom mai avea nevoie la realizarea unei astfel de alei este bordura. O bordură va împiedica împrăștierea pietrișului și ținându-l în loc aleea va păstra forma dată de noi. Și la bordură putem alege dintr-o gamă largă de materiale: oțel zincat, lemn tratat prin presiune, cedru, cărămizi, pietre sau chiar plastic.

În cele ce urmează vă vom ghida pas cu pas în realizarea aleii.

Pasul întâi: săparea fundației.

Aveți nevoie de o cazma dreptunghiulară, o greblă, o placă vibrantă sau orice alt instrument confecționat pe loc, care să împlinească acestă funcție și de niște unelte de trasat forma aleii. Acestea pot fi din cele ce găsiți pe lângă casă: furtun de stropit, sfoară de zidărie, spray pentru marcat, etc. Puteți să începeți să trasați forma aleii, apoi cu cazmaua veți începe să îi dați o formă. Veți săpa între marginile trasate până la o adâncime de cam 10 cm. Este importantă folosirea cazmalei dreptunghiulare pentru că astfel marginile și fundul șanțului vor fi cât se poate de drepte. Din când în când veți verifica adâncimea șanțului pentru a nu devia de la adâncimea stabilită. După ce ați terminat de săpat șanțul, urmează uniformizarea fundului șanțului, cu grebla și tasarea pământului cu placa vibrantă.

Vă sfătuim, ca atunci când scoateți pământul din șanț să îl depozitați pe o prelată pentru a fi mai ușor de îndepărtat și pentru a nu face prea mare mizerie în curte.

Urmează adăugarea pietrei sparte.

După netezirea și compactarea solului din interiorul fundației se va adăuga piatra spartă sau, după caz, refuzul de ciur, un strat cam de 6,5 cm grosime. Apoi urmează o nivelare a suprafeței pietruite, cu grebla și compactarea acesteia. Compactarea se va face în doi pași: umezire și tasare. Astfel, se va umezi, cu furtunul de grădină, sau stropitoarea, piatra proaspăt așezată și nivelată, apoi începem să pisăm piatra astfel încât să intre cât mai bine în pământ. Umezirea ajută la menținerea prafului la nivelul solului în timp ce lucrăm, dar ajută și la comasare.

Ca un următor pas ar fi așezarea membranei, foliei anti buruieni sau a  țesăturii peisagistice cum doriți să o numiți. Veți rula țesătura peste piatra compactată și pisată cu partea lucioasă în sus. Pentru a putea urmări, mai ușor, curbele aleii, se vor efectua tăieturi pe marginea țesăturii astfel: dacă curba este spre interior veți suprapune țesătura la tăieturi, iar dacă curba merge spre exterior deschideți materialul la tăieturi. Țesătura se va fixa pe sol cu ceva ascuțit pentru a o ține întinsă, să nu se adune și să iasă apoi prin stratul de pietriș.

Penultimul pas ar fi așezarea bordurii.

Realizați o rindea cu ajutorul căreia veți ține cele două lungimi paralele ale marginilor aliniate și pentru ca distanța dintre ele să fie aceeași. Se vor așeza bordurile deasupra țesăturii apoi glisați rindeaua realizată pe bordură. Folosiți o scândură și un ciocan pentru a fixa bordurile în pământ, prin țesătură, asigurându-vă că acestea intră în pământ drept, deci nu rămân strâmbe.

Ultimul pas va fi: umplerea cu refuz de ciur sau, după caz piatra spartă. Veți turna pietrișul în așa fel încât să mai rămână aproximativ 2 cm până la marginea șanțului. Se va uniformiza pietrișul cu grebla și vă veți asigura că țesătura nu a ieșit la suprafață niciunde.

Aleile pot merge frumos, curbat pe lângă paturile cu flori sau dealungul gazonului. Veți avea nevoie și de o întreținere din când în când, adică veți uniformiza cu grebla la nevoie și veți completa ori de câte ori va fi necesar.