demersuri demolare casa

Care sunt demersurile pentru demolarea unei clădiri?

Uneori este necesar să demolăm pentru a putea construi. Demolarea este o fază premergătoare construirii, de pregătire a șantierului. Și în această fază, de pregătire, chiar dacă aceasta este una mai scurtă și mai ușoară, avem nevoie de o planificare prealabilă și trebuie să știm la ce să ne așteptăm într-o asemenea fază.

În continuare vă vom oferi câteva repere, o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă o lucrare de demolare de la solicitarea de autorizații și până la moloz.

Pași administrativi în vederea demarării unei lucrări de demolare

Primul pas, încă înaintea depunerii dosarului pentru obținerea autorizației de demolare sau desființare, în termeni de specialitate, ar fi contactarea unui specialist din domeniu, unui arhitect mai precis, pentru a estima costul unei astfel de lucrări, căci acestea sunt lucrări care durează puțin dar pot costa o mică avere. Dacă vă decideți să demarați lucrarea de desființare arhitectul contactat vă poate ajuta în depunerea dosarului pentru obținerea autorizației de demolare, acesta fiind primul pas concret, care va ajuta la sfârșitul lucrării și la actualizarea Cărții Funciare (CF). Valabilitatea acestei autorizații este de un an, cu posibilitate de prelungire, o singură dată, încă un an. Luați în considerare și faptul că termenul de eliberare a autorizației poate dura până la 6 luni în funcție de complexitatea lucrării.

După obținerea acestei autorizații, când va fi cazul, anunțați autoritățile locale de începerea lucrărilor.

Un alt pas ar fi solicitarea Certificatului de Urbanism pentru desființarea unei construcții permanente, la primăria de care aparține această proprietate.

Evaluarea riscurilor

La înaintarea dosarului pentru solicitarea autorizației de demolare s-ar putea să aveți nevoie de opinia, desigur scrisă, a mai multor experți: de la structuriști la cadastrași și alți experți pentru evaluarea riscurilor și pentru deciderea modului de efectuare a demolării în condiții de maximă siguranță. Când spunem siguranță nu ne referim doar la demolarea în sine ci și din privința materialelor de construcții care survin din demolarea construcției. Ne gândim aici de exemplu la azbest, care poate provoca o multitudine de probleme de sănătate dacă este inhalat. Există și alte materiale și situații la care trebuie să fiți atenți în cazul unei demolări, cum ar fi:

  • Mucegaiul
  • Lemnul putred
  • Vopseaua pe bază de plumb
  • Produse chimice
  • Structuri instabile
  • Sisteme de climatizare

Deconectarea de la sursele de energie

Este important ca înainte de a începe demolarea, construcția să fie deconectată de la toate sursele de energie instalate în clădire, cum ar fi gazul, apa și electricitatea în caz contrar ar putea avea efecte devastatoare asupra proprietăților din jur, costând mulți bani.

Metode de demolare:

Există trei metode principale de demolare, după cum urmează:

  • Prin implozie
  • Prin intermediul brațului extensibil
  • Prin intermediul bilei de demolare

Demolare prin implozie

Permite distrugerea rapidă a unei clădiri, fără a afecta zona înconjurătoare. Această metodă este potrivită numai pentru clădirile mai mari și în acest caz este imperios necesar încheierea unui contract cu o companie specializată și autorizată în acest sens. Mai întâi este slăbită structura, apoi se amplasează explozibil la baza clădirii și mai sus dacă este necesar. Explozibilul este detonat numai după îndepărtarea a tot ceea ce este din sticlă și azbest.

Demolare prin braț extensibil

Aceasta este o metodă de demolare caracteristică clădirilor până la 20 de m înălțime și când avem nevoie să demolăm doar o parte din clădire sau când se lucrează în jurul arborilor și a zonelor pietonale. Implică utilizarea unui utilaj de construcție care dispune sau se poate atașa un braț extensibil cu diferite atașamente: ciocan, cârlig hidraulic sau alte atașamente.

Demolare prin bilă de demolare

Este cea mai frecvent utilizată metodă de demolare. Implică la fel ca la metoda de dinainte  un utilaj de construcție cu un braț hidraulic sau o frânghie de sârmă cu o bilă la capăt. Prin această metodă se demolează majoritatea construcțiilor civile personale: case, bloc de apartamente mici.

Echipamentul

Realizarea acestui proiect implică utilizarea unor instrumente și utilaje potrivite acestui tip de lucrări.  Pentru obținerea echipamentului adecvat se va face contract cu o firmă de construcții pentru închirierea acestora. La închirierea echipamentelor și utilajelor de construcție vă recomandăm contactarea firmelor din apropierea construcției în curs de demolare pentru a face economie de bani. Autocompres este una dintre cele mai de încredere firme la care puteți apela fie vorba de achiziționarea de materiale de construcții sau închirieri de utilaje, mai ales că aceasta este distribuitor MB Crusher brand de renume mondial în domeniul utilajelor de construcție.

Deșeurile de materiale construcții din urma demolărilor

Compoziția molozului este foarte eterogenă, conținând resturi de materiale de construcții, produși chimici şi alte materiale auxiliare.

Acestea pot conține compuși toxici, cancerigeni sau alergeni, compuși iritanți. Recomandăm semnarea unui contract cu serviciile de salubritate pentru preluarea acestor deșeuri. Deșeurile trebuie gestionate într-un mod sigur și ecologic.

Exemple de deșeuri periculoase:

  • Materiale izolante și materiale care conțin azbest sau alte substanțe periculoase
  • Betonul poate conține substanțe periculoase
  • Lemnul tratat, sticla, plasticul
  • Amestecuri bituminoase care conțin gudron de cărbune
  • Cabluri care conțin petrol, gudron de cărbune și alte substanțe periculoase
  • Materiale din gips
  • Cimentul nefolosit
  • Unele vopsele
  • Recipiente adezive sau de etanșare

Exemple de deșeuri nepericuloase:

  • cărămizi, țigle și ceramică
  • Lemn netratat
  • Solul și pietrele

Prin reutilizarea sau eliminarea eficientă a deșeurilor, reduceți contaminarea mediului, asigurați siguranța pentru muncitori și populație.