Ce sunt defapt agregatele de balastiera?
Prin agregate intelegem materialul cel mai des utilizat in constructii, atat ca mijloc de armare, cat si ca mijloc de stabilizare. Cele mai dese utilizari ale agregatelor sunt de fapt in proiectele de drenaj dar si ca materiale de baza pentru drumuri si pentru fundatii. Agregatele pot avea diverse surse si diverse compozitii si in functie de acestea se vor alege produsele potrivite.
Cele mai comune tipuri de agregate de balastriera?
Sunt mai multe tipuri de agregate de balastiera si noi le vom enumera pe cele mai importante dintre ele:
- Balast – balasturl este o combinatie de nisip si pietris, un exemplu fiind cel din bazinul Muresului care este de 50% nisip si 50% pietris. Balastul se foloseste de obicie pentru proiectele de constructii, da ris pentru terasamente, pentru umpluturi si pentru betoane. Balastul compactabil este o combinatie de pietris, nisip si liant si este folosit pentru aranjarea drumurilor de acces si pentru platforme.
- Nisip de 0-4 mm – prin nisip intelegem rocile sedimentare neconsolidate care rezulta prin sfaramare aanumitor minerale, anumitor roci sau chiar prin maruntirea anumitor organisme. Nisipul se prezinta ca o acumulare de granule fine, de maxim 4 mm. Nisipul folosit ca agregat este spalat si sortat. Componenta principala a acestui agregat este cuartul si uneori nisipul poate contine, in situatii speciale si monazit, casiterit, safir, granat sau diamant. Acest agregat se utilizeaza de obicei la toate lucrarile de constructii si este implicat in obtinerea tencuielilor si betonului. Nisipul mai poate fi folosit si ca antiderapant iarna, pentru pavaje sau chiar pentru industria abrazivelor.
- Pietris margaritar (4-8mm) – acest agregat este de fapt o roca sedimentara, care rezulta din maruntirea anumitor mienrale, roci sau chiar din anumite organisme. Pietrisul este spalat si sortat si este numit margaritar daca se incadreaza in acest interval de dimensiune. Margaritarul este folosit ca material de constructii, ca tratament pentru drumuri, pentru terasamente si chiar pentru imbracamintea din beton facuta in anumite situaiti si pentru betoane de foarte buna calitate. De asemenea, margaritarul de mai foloseste si in decorarea curtilor si gradinilor.
- Pietris de 8-16 mm – acest agregat este tot o roca sedimentara si rezulta din sfaramarea mineralelor, organismelor sau pietrelor. Atunci cand resturile rezultate din sfaramare sunt spalate si sortate in acest interval dimensional, poarta numele de pietris. Acest tip de pietris este unul dintre cele mai cautate si utilizate pentru ca se foloseste foarte des pentru a prepara betonul. Pietrisul spalat care are granulatia cuprinsa intre 8 si 16 mm se ai poate folosi si la curti si gradini.
- Piatra de 16-31.5 mm – poatra este folosita pe post de material de constructie, dar este utilizata si la drumuri, la terasamente, la constructii din beton si chiar la prepararea betonului in anumite conditii.
- Refuz de ciur de 31.5-70mm – acest agregat este utilizat de cele mai multe ori in constructii sau in lucrarile de acoperire a anumitor gropi. Acest material se combina cu alte materiale pentru a fi foolosit la amenajarea drumurilor de acces sau pentru platformele industriale.
Ce sunt agregatele minerale?
Agregatele minerale asa cum sunt nisipul, pietrisul, margaritarul, balastul si refuzul de ciur sau piatra sparta, sunt unele dintre cele mai des utilizare agregate. De fapt, sunt prezente peste tot si se afla atat de des in apropierea noastra incat a devenit foarte usor sa le trecem cu vederea. Gandeste-te pentru cateva minute la viata ta. Te-ai nascut la spital? Acesta a fost construit cu ajutorul agregatelor minerale.
Esti mereu pe drum? Betonul si asfaltul peste care circuli este facut din agregate minerale. Casa, scoala si biroul in care lucrezi sunt faucte toate din agregate minerale. Traim dependenti fiind de infrastructura creata de aceste agregate minerale naturale si concasate. Fara agregatele minerale constructiile pe care le cunoastem astazi nu ar fi fost posibile.
Este imposibil sa fie construit un oras sau altceva fara sa fie folosit nisip, pietris si alte astfel de materiale. Acesta este de altfel si motivul pentru care in fiecare an productia de agregate la nivel mondial creste, fiind udneva la 16,5 miliarde de tone. Astfel, se poate trage concluzia ca productia de agregate minerale este una dintre cele mai importante industrii la nivel global. Agregatele sunt necesare in general pentru a construi si intretine infrastructurile urbane si suburbane sau rurale.
Aceste agregate sunt utilizate la cladiri rezidentiale si comericale, la infrastructura rutiera, la fabrici si instalatii care genereaza energie electrica si lista poate continua la nesfarsit. Sunt implicate inclusiv in tratarea apelor uzate si exemplele sunt numeroase.
Agregatele care sunt folosite pentur betonul de ciment pot sa fie inclusiv materiale granulare naturale, artificiale sau reciclate, car ese folosesc in constructii confomr cu reglementarile existente. Pentru agregatele care sunt folosite in domeniul cimentului, roca extrasa rezulta din balast si este transportata cu mijloace speciale pana la statiile de prelucrare din fiecare punct de lucru, astfel incat sa se obtina produsul finit la anumite dimensiuni.
Pentru alegerea celor mai bune agregate trebuie sa se tina cont de caracteristicile fizice si mecanice dar si de structura petrografica a produselor, tinand cont de faptul ca aceste caracteristici pot diferi de la un tip de roca la altul.
Caracteristicile acestea sunt determinate prin teste de laborator si cu ajutorul unor controale tehnice de calitate, verificiari si incercari, astfel incat produsul final comandat de client sa se ridice la asteptarile acestuia. In plus, pentru ca agregatele sa fie perfecte, activitatea este monitorizata si de un organism care acorda certificari acreditat RENAR, astfel incat sa existe certitudinea ca agregatele sunt conforme standardelor.
Pentru agregate sunt impementate doua standarde care detaliaza conditiile fizice si mecanice, dar si chimice, care se aplica agregatelor pentru mai multe utilizari, dar si o serie de alte exigente legate de productia si de modul in care agregatele sunt introduse pe piata.
De asemenea, conteaza foarte mult si caracteristicile petrografice, fizice si mecanice, dar si chimice ale agregatelor, care pot fi variabile si este recomandam sa achizitionezi de fiecare data agregate din surse sigure, astfel incat sa eviti surprizele neplacute ce pot aparea ulterior.