utilaje mentenanta iarna

Cum protejăm utilajele de construcții pe timpul iernii

 

Temperaturile scăzute nu te vor opri din activitatea ta de zi cu zi, iar utilajele tale necesită mai multă atenție în sezonul rece.

Pe timpul iernii, utilajele de construcție pot fi afectate de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul iernii, cum ar fi zăpada, gheața sau frigul extrem. Acest lucru poate duce la probleme de funcționare și poate scurta durata de viață a utilajelor.

Din acest motiv, este important să luați câteva măsuri pentru a proteja utilajele de construcții pe timpul iernii:

  1. Păstrează utilajele în garaj sau sub un acoperiș cât mai mult posibil

Dacă ai posibilitatea, păstrează utilajele de construcții în garaj sau într-un spațiu acoperit când nu sunt utilizate, pentru a le proteja de zăpadă, gheață sau vânt puternic.

  1. Curăță utilajele de zăpadă și gheață înainte de a le utiliza

Zăpada și gheața care se acumulează pe utilajele de construcții pot afecta performanța acestora și pot cauza probleme de funcționare. Asigură-te că îndepărtezi zăpada și gheața înainte de a le utiliza.

  1. Acoperă componentele electrice și de combustie

Zăpada și gheața pot afecta componentele electrice și de combustie ale utilajelor de construcții, ceea ce poate duce la scăderea performanței sau la probleme de funcționare. Asigură-te că acoperi componentele electrice și de combustie cu folie de plastic sau alt material impermeabil atunci când utilajele nu sunt utilizate.

  1. Schimbă uleiul și filtrele conform recomandărilor producătorului

În timpul iernii, utilajele de construcții pot suferi stres suplimentar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Uleiul se îngroașă și nu se va mișcă la fel de liber, afectând etanșările și îmbinările și crescând frecarea. Optează pentru un ulei cu o vâscozitate care se potrivește cu temperaturile exterioare.

Asigură-te că schimbi uleiul și filtrele conform recomandărilor producătorului pentru a asigura o performanță optimă.

  1. Verifică nivelurile de lichide și presiunea anvelopelor

Zăpada și gheața poate afecta nivelul de lichid și presiune a anvelopelor utilajelor. O parte esențială a funcționării optime a unui utilaj pe timp de iarnă este sistemul de răcire. Acesta împiedică înghețarea motorului, previne coroziunea, unge etanșările arborelui și crește temperatura punctului de fierbere. În sezonul rece este recomandat un amestec de 70/30 de lichid de răcire și apă, spre deosebire de un amestec 50/50 în sezonul cald.

Asigură-te că totul funcționează la parametri normali înainte de începerea iernii și inspectează întregul sistem de răcire, inclusiv garniturile și furtunurile. Însă nici verificarea celorlalte lichide nu trebuie evitată.

Pentru fiecare scădere de 12 grade Celsius, presiunea în anvelope scade cu un PSI. Anvelopele care au presiunea sub limita normală, scad eficiența combustibilului, cu până la 0,2% pentru fiecare PSI sub presiune medie. De asemenea, poate afecta alinierea, direcția și tracțiunea și poate provoca explozii.

Chiar dacă uleiul și lichidul de răcire sunt cele două fluide majore afectate de iarnă, nu le neglijați pe celelalte. Inspectați regulat lichidele de transmisie, de frână și hidraulice și componentele pentru a vă asigura că rămân în stare bună de funcționare.

  1. Păstrează rezervorul de combustibil plin

În momentul în care rezervorul se golește, există riscul de a se produce condens în interiorul rezervorului și în conductele de combustibil. Din această cauză pot apărea contaminanți în  combustibil și pot cauza defecțiuni ale sistemului de injecție sau înfundarea filtrului de combustibil.

Asigură-te că orificiile de ventilație și capacele au închidere etanșă.

  1. Asigură-te că bateriile sunt în stare bună

Frigul afectează bateriile în timp, iar temperaturile scăzute fac ca acestea să se descarce mai repede, îngreunând pornirea motorului. Efectuează verificări periodice ale nivelului de electroliți în lunile reci și asigură-te că nivelurile sunt până la indicatorul complet și peste partea de sus a plăcilor de plumb.

Nu ignora semnele de slăbiciune sau defecțiune a bateriilor, inclusiv pornire lentă, scurgeri sau probleme cu componentele electrice. O baterie care funcționează bine vara s-ar putea să nu facă față temperaturilor de îngheț.

Dacă refuzi să folosești utilajul pe timp de iarnă, e recomandat să scoți bateria. În acest fel eviți ca aceasta să se uzeze fără ca ea să fie folosită.

În general, luarea unor măsuri preventive și întreținerea regulată a utilajelor pot ajuta la prevenirea problemelor și la asigurarea unei performanțe optime chiar și în condiții meteorologice dificile. Este important să urmezi recomandările producătorului privind întreținerea și utilizarea utilajelor de construcții pentru a le proteja pe termen lung.