Cum să construiești o casă ecologică
Termenul eco este un termen generic. Nu se referă la un anumit stil de construcție sau la altul, ci este un proiect a cărui țintă este de a atenua efectul său asupra mediului. O casă ecologică poate însemna un proces de construire a unei locuințe cu emisii reduse sau care folosește energie minimă pentru a funcționa atunci când este locuită. Totodată s-ar putea referi și la materialele de construcție sustenabile folosite la construirea acesteia, care, la fel, au efect atenuant asupra mediului înconjurător.
Desigur, cele mai ecologice case ecologice întrunesc toate acestea la un loc. Dar, orice mișcare către ecologizare este o mișcare bună. Nu există o abordare bună sau una proastă, ci numai una bună sau alta mai bună. Bugetul va dicta dacă vom achiziționa un panou solar termic pe acoperiș sau vom schimba ferestrele, dar în orice caz, este un pas în plus față de casa de alături.
Când proiectați o casă ecologică, merită să vă gândiți ce doriți să obțineți: facturi reduse de energie, un mediu intern mai sănătos sau un mod de viață mai sustenabil sau poate toate acestea la un loc?! În cele ce urmează vă vom prezenta niște concepte de case ecologice, de asemenea vom da alternative pentru materiale de construcții și anumite tehnici folosite pentru ecologizarea unei case.
O primă abordare a caselor eco este conceptul: materialul pe primul loc, o abordare, care presupune construirea sau renovarea unei case, prin folosirea unor materiale de construcții îmbunătățite ca tehnică, mai degrabă decât folosirea unor materiale reciclate. Conceptul este menit să termoizoleze și să ventileze bine casa pentru a reduce consumul de energie.
Casa pasivă, va însemna o casă care îndeplinește cele mai înalte standarde eco, chiar dacă acestea nu ajung întotdeauna să fie certificate, dar ele îndeplinesc acele caracteristici cheie, ceea ce înseamnă că sunt incredibil de eficiente din punct de vedere energetic.
Construcțiile cu emisii minime de carbon sunt un concept care pune accent pe emisiile de carbon, care se întâmplă inclusiv la fabricarea materialelor de construcții și la transportul acestora pe șantier, într-un cuvânt: pe reducerea carbonului încorporat. La construirea acestor locuințe se vor folosi desigur materiale cu amprentă redusă de carbon și va avea sisteme de energie regenerabile, deci nu se vor baza pe folosirea combustibililor fosili.
Conceptul cradle to cradle (C2C) vizează inovația continuă a dezvoltării umane în ceea ce privește problemele de mediu, economice și sociale, precum și a proiectării produselor și serviciilor, printr-o abordare globală eco-eficientă care optimizează caracteristicile pozitive ale materialelor și a proceselor. C2C promovează sustenabilitatea reciclând materialele în substanțe nutritive atât la ciclurile biologice, cât și la ciclurile tehnice, folosind energia din surse regenerabile și îmbunătățind reziliența și diversitatea sistemelor tehnologice și sociale (McDonough și Braungart 2002).
Un alt concept este Earthship Biotecture sunt niște case pasive solare, fabricate din materiale naturale și reciclate. Aceste proiecte sunt o metodă unică de a crea niște locuințe complet autonome și auto-suficiente. Acest tip de case care se concentrează pe efectul pe care îl au asupra sănătății umane. Aceasta include, dar nu se limitează la, calitatea aerului din interior, protejând ciclurile de somn și factorii care afectează sănătatea mintală a rezidenților. Acesta este un concept similar cu cel al designului holistic, care analizează efectul pe care o casă îl are asupra individului, precum și asupra comunității mai largi. Designul biofil vine să creeze o legătură între natură și individ prin însăși casa.
Eficiența energetică (adică costuri de funcționare reduse) este adesea în topul preferințelor când vine vorba de ecologizare. Deseori primele gânduri se îndreaptă spre încălzirea spațiului. Dar o casă ecologică trebuie să abordeze consumul de energie în totalitatea ei incluzând și: consumul de apă caldă și electricitatea, care sunt de asemenea foarte importante. Aici este vorba nu numai de eficientizarea consumului de energie, ci și de sursa de energie. Conceptul pune accent pe energia regenerabilă, cu emisie de carbon cât mai mică.
Când vine vorba de construirea unei case ecologice, materialele de construcție folosite sunt elementele cheie și aceasta poate fi o temă destul de complexă. Materialele alternative, care intră în construirea unei case ecologice pot include unul, mai multe sau toate din următoarele elemente:
- Alternative la beton
Betonul emite mult CO2 în timpul producției. Alternative ecologice, care omit ingredientele cele mai consumatoare de energie ale betonului ar fi: betonul de cânepă, betonul din lemn, betonul de calcar. Acestea ar putea fi utilizate în locul betonului clasic în construirea unei case ecologice.
- Materiale provenite din surse sustenabile
Indiferent dacă este vorba de cherestea certificată, care este stocată standard la majoritatea comercianților de cherestea, sau de produse reciclate din plastic, este esențială cunoașterea locului de proveniență a materialelor.
- Materiale cu o amprentă scăzută de carbon:
Dioxidul de carbon produs la fabricarea și transportul unui material sau materiale de construcție poate afecta cât de verde (eco) este o casă. Aceasta este cunoscută drept carbonul încorporat al unei case. Un studiu, publicat în 2013, care arată că energia folosită la construirea unei case (inclusiv fabricarea și transportul materialelor) poate fi echivalentă cu până la un sfert din totalul de energie pe care o va folosi o casă pe toată durata vieții acesteia.
- Materiale naturale
Acestea ar fi balotul de paie, varul sau izolația din lână de oaie și celuloză
- Materiale reciclate
Pentru cei care doresc o casă într-adevăr ecologică, reutilizarea și reciclarea sunt, de asemenea foarte importante.
Pe lângă materiale de construcție un alt element extrem de important sunt o serie de tehnici pe care le putem aplica, astfel:
- Vitrarea
Vitrarea este suprafața geamurilor prin care trece lumina, dar atenție a nu fi confundate cu suprafața ferestrelor! Este vorba de suprafața transparentă a ferestrelor prin care intră și o cantitate mare de radiație solară, care încălzește casa pe timp de iarnă. Când punem accent pe acest element, casa trebuie construită în așa fel încât să fie calculat unghiul solar având în vedere faptul că aceeași lumină solară nu va intra prin aceeași suprafață vitrată vara. Deci, cu cât mai mare sticla transparentă a ferestrei, cu atât mai multă căldură solară putem capta. Aceasta nu numai că va lumina, încălzi încăperile, dar le va și dezinfecta. (constructosu.ro). Adesea, punctul de plecare într-un proiect de renovare este înlocuirea ferestrelor cu geamuri simple sau duble, iar acest lucru va avea un impact mare asupra locuinței.
- Etanșeizarea
În ceea ce privește eficiența energetică, acesta oferă cel mai bun randament eficiență-cost.
- Instalarea panourilor solare
În termeni ecologici, instalarea panourilor solare pentru apă caldă este primul lucru în care putem investi și care implică costurile cele mai mici.
- Izolația
Eficiența termică este elementul central al oricărei case ecologice, iar izolarea termică este o componentă cheie a acesteia.
- Ecologizarea parcelei
Unde puteți, scăpați de suprafețele dure, precum asfaltul, aleile din cărămidă și beton. Iarba nu prea este de mare interes insectelor și nu adaugă nimic ecologizării. În schimb, un mix de flori în iarbă (cu pătlagină, margarete, mușețel, zăngănit galben, poate niște flori sălbatice) este mai atractivă și ochiului uman dar și mult mai utilă faunei din zonă.
- Iluminarea cu LED
Becurile cu LED sunt acum accesibile și au un impact mare asupra consumului de energie electrică.
- Acoperișuri verzi și ziduri vii
Pe lângă faptul că arată bine, acoperișurile și pereții plantați oferă beneficii ecologice casei, iar un constructor ecologist înrăit va încerca să refacă ecologia pe care se află casa. Un acoperiș verde nu va susține, de obicei, aceeași viață de plante și animale ca pământul și nu va fi întreținut în același mod în care este o grădină. Prin urmare, vom avea nevoie de o plantare specializată, care, la rândul ei, poate atrage diferite insecte și animale. Un perete verde este similar cu un acoperiș verde, doar că este vertical și cu plante diferite este, poate, o declarație și mai clară a acreditării ecologice.
Toate aceste elemente: de la materialele de construcție și până la elementele care ne vor fi de folos la aplicare tehnicilor de ecologizare le veți găsi în magazinele de materiale de construcții specializate ale Autocompres. Apelați cu încredere!