Cum se produce piatra spartă

Piatra spartă este cel mai de bază element în construcții pentru că se găsește din abundență, este disponibil pe scară largă și este și ieftin.

La noi, cea mai mare parte a acestei pietre se obține din cariere de piatră, prin zdrobirea pietrelor mari cu concasorul de piatră și este apoi sortată pe mărimi pentru o mai ușoară utilizare ulterioară.

Așa cum îi spune și numele, piatra spartă este o piatră spartă, dar oare ce fel de pietre se sparg pentru a obține această piatră? Iată câteva dintre cele mai uzuale.

Sunt folosite diferite tipuri de roci pentru a face piatră spartă, practic am putea folosi orice fel de roci, dar aceste pietre trebuie să fie potrivite pentru o serie de utilizări. Astfel, următoarele sunt cele mai folosite: calcar, granit, stâncă, gresie, cuarțit, dolomit, marmură, cenușă vulcanică. Iată o scurtă descriere a diferitelor roci folosite ca piatră spartă și utilizarea acestora.

Calcarul

Calcarul este o rocă compusă din carbonat de calciu (CaCO3). Este disponibil pe scară largă și este potrivit pentru o mai mare diversitate de utilizări decât orice alt tip de rocă. Poate fi folosit pentru fabricarea cimentului. Este ingredientul principal al betonului. Este folosit ca material de bază pentru autostrăzi, drumuri rurale, clădiri și construcții de căi ferate. Este folosit pentru producerea varului agricol și pentru neutralizarea acidului în industria chimică. Există multe produse realizate din sau folosind calcar care consumă un volum mic de material: sticlă, absorbanți pentru poluarea aerului, praf de siguranță pentru mine, produse cosmetice, suplimente alimentare printre altele.

În plus față de adecvarea sa pentru mai multe utilizări, calcarul este, de asemenea, utilizat ca și piatră spartă, deoarece se sparge ușor În comparație cu rocile mai dure, cum ar fi cuarțitul, calcarul provoacă o uzură mult mai mică a echipamentului cu care intră în contact.

De exemplu, imaginați-vă un camion încărcat cu 10 tone de cuarțit zdrobit. Fiecare bucată de cuarțit care este în contact cu patul și laturile patului camionului va avea vârfuri și margini ascuțite. Patul camionului va deveni mai subțire cu fiecare încărcătură de piatră care este aruncată. O uzură similară va apărea la echipamentele de zdrobire și la fiecare echipament care intră în contact cu piatra.

Dolomitul și calcarul dolomitic

Dolomitul și calcarul sunt roci foarte asemănătoare. Dolomitul este un carbonat de calciu și magneziu (CaMg CO3), în timp ce calcarul este un carbonat de calciu (CaCO3). Calcarul este mai eficient pentru fabricarea cimentului și pentru neutralizarea acizilor. Dolomita are o duritate mai mare în comparație cu calcarul cu o duritate mai mică. Această diferență de duritate face ca dolomita să fie mult mai durabilă atunci când roca este supusă abraziunii.

Dolomitul, calcarul dolomitic și calcarul au aspecte similare și apar adesea împreună în unitățile de exploatare a pietrei, la o singură carieră; cu toate acestea, acestea sunt rareori exploatate ca produse separate. O cantitate semnificativă din materialul raportat ca „calcar este de fapt calcar dolomitic și dolomit.

Majoritatea carierelor își vând producția ca „calcar”, ceea ce este acceptabil pentru clienții din industria construcțiilor dacă compoziția chimică a rocii nu este importantă. Clienții interesați de rocă în scopuri chimice, neutralizare acidă, flux de furnal sau scopuri agricole vor cere probabil rocă care are compoziția chimică a unui calcar foarte pur sau a unei dolomite foarte pure.

Granitul

Granitul este de fapt stâncă spartă, niște roci magmatice zdrobite.

Granitul, granodioritul, dioritul și riolitul sunt câteva dintre multele roci magmatice de culoare deschisă, care, apar sub numele de granit pentru orice rocă magmatică de culoare deschisă care este utilizată în construcții. Acesta este cel de al doilea tip de rocă cel mai utilizat pentru obținerea pietrei sparte. Este superior calcarului atunci când este utilizat în ape sau soluri acide și când sunt supuse abraziunii. Acesta poate înlocui calcarul ca agregat de beton mai ales atunci când este nevoie de un agregat durabil.

Piatra spartă însă poate avea efecte îngrijorătoare asupra mediului, indiferent din ce rocă provine aceasta. De aceea unele companii, dar încă foarte puține, reutilizează materiale de construcții, obținând astfel piatra spartă. Cel mai refolosit material de acest fel este asfaltul, dar se pot refolosi și betonul, cărămizile sau alte materiale de construcție.

Noi, cei de la Autocompres susținem această inițiativă a companiilor, dar totodată oferim o gamă largă de materiale de construcții de cea mai bună calitate și vă stăm la dispoziție și cu cele mai sofisticate utilaje din domeniu.