cumparare vs construire casa

Cumpărarea unei case noi versus construirea uneia noi

 

Costul mediu, al unei case noi, din cărămidă, de cca. 120 m2  poate varia cam între 120.000 de euro și 170.000 de euro la cheie, la care se adaugă costul achiziției terenului, în comparație cu tot cam aceeași sumă: 120-150 de mii de euro pentru o casă cumpărată, tot de cca 120 m2, în jurul orașului Cluj-Napoca de exemplu, unde prețurile sunt cele mai mari din zona Ardealului, excluzând orașul în sine, unde prețurile sunt cu totul altele. Aceste prețuri diferă de la zonă la zonă, cum spuneam, dar cert este, că putem economisi până la 15% prin achiziționarea unui imobil față de construirea unuia. Desigur întotdeauna sunt avantaje și dezavantaje.

În articolul de față vă voi relata despre aceste avantaje și dezavantaje, sperând ca până ajungeți la sfârșitul articolului să puteți să vă decideți pentru care variantă veți opta.

Decideți-vă ce fel de casă ar fi cea mai potrivită pentru familie

Achiziționarea unei case noi însemnă multe lucruri, fie aceasta o casă deja finalizată sau proiectarea uneia noi, pe o parcelă deja achiziționată. În continuare câteva tipuri de case dintre care puteți alege.

Case în zone rezidențiale

O casă de acest tip este parte a unei noi zone de dezvoltare. În cazul acesteia, constructorii achiziționează o suprafață mare de teren pe care construiesc un cartier nou. Avantajele achiziționării unei case de acest gen, sunt că veți ști exact ceea ce primiți, mă refer aici la mărimea terenului, casei și dotările acesteia, inclusiv valoarea acesteia luând în considerare încadrarea în zona urbană în care se află. Ca și preț, acestea pot fi destul de accesibile, având în vedere că, construirea unei zone rezidențiale implică un proiect mai mare, deci materialele de construcții și serviciile folosite pentru construirea caselor vor fi calculate en-gros. Dacă plănuiești să cumperi doar terenul și să îți construiești casa, sigur ai posibilitatea, dar costurile vor fi considerent mai mari, dar vor avea avantajul personalizării, căci trebuie să știm că acest tip de case, în zone rezidențiale sunt construite în același stil, cu aceleași dotări.

Case individuale construite sau renovate, în diferite cartiere din oraș

O astfel de casă este tot una finalizată, la cheie, doar că aici nu vorbim de un cartier întreg construit ci doar de o casă individuală. Și în acest caz totul este dat, cumpărătorul nu are nimic de spus în proiect, dar are avantajul față de casele rezidențiale că, casele din zonă nu vor arăta toate la fel, ci acesta este un proiect de sine stătător. Aici costurile de construcție vor fi mai mari decât la varianta mai sus amintită, având în vedere că materialele vor fi cumpărate pentru un singur proiect, deci nu în regim en-gros. Cu toate acestea în vedere, totuși, este mai cost-eficient decât construirea unei case.

Case personalizate

Aceste proiecte se referă la o proprietate complet personalizată, atât din punct de vedre al curții, cât și al imobilului. Aici îți vei putea exprima preferințele, iar constructorul va executa proiectul luându-le în considerare și căutând soluții pentru realizare, desigur în limitele posibilității executării din punct de vedere tehnic și legal. Avantajele sunt, că proiectul va arăta cum ți-ai imaginat, nu trebuie să te ocupi de cumpărarea terenului sau de angajarea echipei de construcții, în acest caz totul îți este servit. La acest tip de case, costurile sunt considerent mai mari decât la celelalte două opțiuni, s-ar putea ca aici, să ajungi deja, sau chiar să depășești  costurile construirii unei case, cu tot cu achiziționarea terenului, aceasta fiind o variantă în care ești servit până la capăt.

În ambele cazuri, atât la cumpărare cât și la construire ar trebui să iei în considerare câteva aspecte care te vor ajuta în viitor, după ce proiectul va fi finalizat sau achiziționat.

  • Consultă un agent de imobiliare pentru a afla valoarea proprietății și detalii despre zonă, mai mult, poți afla detalii inclusiv despre firma de construcții care a investit în zonă, pentru a fi la curent și cu calitatea lucrărilor efectuate până la acea dată și rata de satisfacție a clienților, care au investit în zonă.
  • Cercetează un pic zona tu însuți ca îți dai seama dacă îți convine. Aici mă refer la existența școlilor și a grădinițelor, magazine, parcuri, accesibilitate: locuri de parcare, săli de fitness, opțiuni pentru recreere și distracție, etc.

În cazul în care te decizi pentru construirea casei, vei beneficia de o serie de avantaje de personalizare, cum ar veni, adică vei putea alege zona, terenul, proiectul de casă pe care-l dorești, designul, cam totul, cu dezavantajul că trebuie să te ocupi singur de toate acestea, sau să angajezi un agent-consultant în acest sens, cu un cost suplimentar, dar în final va trebui să te alegi cu casa la care a-i visat întotdeauna!

Va trebui desigur, să căutați și o firmă de construcții pentru executarea proiectului. Nu este întotdeauna înțelept să găsești firma cu cele mai mici prețuri, ci mai degrabă ar fi important să găsești firma care nu are prețurile foarte mari, dar lucrează corect și prompt, folosind materiale de bună calitate. Și dacă am ajuns la materiale de construcții, trebuie să găsești și firma cu materialele pe măsura exigențelor tale, de preferat, să fie în apropiere pentru a evita taxele de transport, și care are de închiriat și utilajele de construcții de care vei avea nevoie. Și pentru a te ajuta în acest sens îți recomandăm experții de la Autocompres cu o gamă largă de utilaje de construcții și materiale de construcții. Având în vedere experiența lor de zeci de ani în acest domeniu, ei te vor ajuta și cu alte sfaturi privind proiectele tale de construcții.

  • Atenție sporită la semnarea contractelor, în ambele cazuri: nu strică, consultarea unui avocat, jurist sau chiar a unui notar public, la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare, dar și la contractarea firmei de construcții la care veți apela, în cazul în care optați pentru construirea casei. Este modul cel mai sigur, pentru a nu avea experiența unor neplăceri din cauza neînțelegeri corecte a termenilor juridici și financiari.
  • La finalizarea proiectului, fiți foarte atenți la predarea-preluarea proiectului, verificați respectarea tuturor elementelor menționate în contract, atât din punct de vedre financiar, cât și din punct de vedere al calității serviciului și materialelor.

În speranța că cele menționate în articol vă vor fi de folos în viitoarele proiecte, vă așteptăm pe pagina noastră pentru alte informații utile https://autocompres.ro/blog/ și pentru a consulta oferta noastră de utilaje și materiale de construcții.