Utilaje folosite în construcții: Excavatorul și mini excavatorul, rolul și funcționalitatea lor
Într-un articol anterior povesteam despre echipamentele necesare în construcție, care sunt o parte esențială a întregului proces de construire, și aminteam despre primul și printre cele mai importante: excavatorul. Dacă lucrați în domeniul construcțiilor, știți că un excavator este un utilaj indispensabil. Însă, există multe lucruri pe care este bine să le cunoașteți despre acest utilaj de neprețuit, unul din echipamentele fără de care nu se poate demara lucrarea.
Un excavator este un utilaj de construcții, pe roți sau cu șenile, capabil să execute numeroase activități, cum ar fi: săparea pământului, încărcare și descărcare, manipularea materialelor, demolare, etc. Excavatoarele sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni și se pot dota cu multe accesorii, în funcție de natura proiectului. Și cum totul se începe de la mic la mare, astăzi vorbim despre mini excavator.
Mini excavatoarele sunt utilaje mai mici, dar puternice și ele, utilizate în agricultură și construcții pentru amenajarea teritoriului. Pentru a putea accesa și locurile mai înguste, mini excavatoarele au cabinete rotative și compacte, de dimensiuni mai mici care pot face accesul în zonele greu accesibile de către excavatoare. Cel mai des sunt folosite pentru îndepărtarea buturugilor, proiecte minore de demolare sau săparea tranșeelor.
Mini excavatorul: avantaje și funcționalitate
Deși mini excavatorul este similar cu un excavator, principalul său avantaj constă în faptul că poate lucra în spații cu dimensiuni reduse. Acesta este cunoscut și sub alte denumiri, precum mini ex, excavator mic sau excavator compact. Indiferent de felul în care îl numești, acest utilaj este suficient de robust pentru a realiza lucrări complexe cu o precizie extremă, având o greutate cuprinsă între 0,7 și 6 tone.
Pe lângă acest beneficiu, mini excavatoarele sunt recunoscute și pentru alte avantaje pe care le vom enumăra în rândurile următoare:
- este ușor de manevrat pe orice tip de suprafață;
- își face loc cu ușurință în spații înguste și în interiorul clădirilor;
- pot fi dotate cu o gamă largă de echipamente;
- sunt ușor de transportat;
- este mult mai ușor de operat în comparație cu un buldoexcavator;
- are costuri mai mici de întreținere, operare și închiriere decât un buldoexcavator.
Modul de folosire al unui mini excavator
Mini excavatoarele pot fi atât pe roți cât și pe șenile. Dacă te întrebi cum se utilizează un mini excavator, în rândurile de mai jos sperăm să îți răspundem cât mai concret acestei întrebări. Cele pe roți sunt folosite de cele mai multe ori pe terenuri solide și pe suprafețe netede: drumuri, podelele de beton, interiorul magaziilor sau al depozitelor.
În schimb, pentru locurile mai abrupte sau care nu sunt amenajate, miniexcavatoarele pe șenile sunt mult mai potrivite. Acestea sunt folosite deseori pentru terenurile agricole și loturile abrupte.
Cel mai des întâlnim mini excavatorul în construcții, dar are și alte întrebuințări. Știai asta? Printre ele se regăsește și amenajarea peisagistică, datorită versatilității și greutății sale reduse. Chiar dacă gazonul tău este proaspăt tuns, un mini excavator nu va distruge suprafața acestuia datorită dimensiunii sale și a greutății pe care o are. Atașamentele permit peisagiștilor să își asume o serie de sarcini, cum ar fi:
- așezarea și îndepărtarea copacilor;
- dărâmarea structurilor mici, magazii sau anexe;
- instalarea piscinelor și spa-urilor;
- greblatul și cositul ierbii, până la îndepărtarea periei.
Mini excavatoarele sunt utile și pentru anumite tipuri de lucrări de utilități și întreținere. Acestea costă mai puțin decât mașina de dimensiuni standard și pot îndeplini sarcini similare. Mini excavatoarele pot săpa șanțuri pentru liniile de canalizare și pot fora găuri pentru instalarea stâlpilor de utilitate. Sunt utile și pentru lucrări de curățare, cum ar fi dezăpezirea și măturarea unor suprafețe mari.
Să nu uităm de micii fermieri care folosesc acest utilaj la absolut orice muncă de teren: începând de la tăierea suliței și mutarea baloturilor de fân, până la săparea găurilor pentru stâlpii de gard. Fermierii pot schimba atașamentele după cum este necesar și pot folosi utilajele pentru orice număr de sarcini, cum ar fi prelucrarea solului, ridicarea sacilor de furaj, săparea șanțurilor și cosirea ierbii.
Recomandările noastre
Pentru o bună productivitate și funcționalitate la capacitatea maximă a excavatorului sau mini excavatorului, trebuie să respectați instrucțiunile din manualul de întreținere, să schimbați componentele de la primele semne de uzură pentru a evita alte defecțiuni majore, și nu în ultimul rând, după fiecare utilizare, să curățați trenul de rulare, pentru ca murdăria acumulată să nu ducă la deteriorarea prematură a componentelor.
Dacă ești în căutarea unor utilaje pentru lucrarea ta, Autocompres îți stă la dispoziție. Aici vei găsi atât excavatoare și mini excavatoare pentru închiriat, cât și alte utilaje necesare pentru realizarea oricărui proiect de construcții. Astfel, te invităm să ne contactezi pentru a-ți face cea mai bună ofertă.