La ce să fim atenți când construim o casă?

Ce poate fi mai palpitant în viața unei familii decât construirea propriei case?! Cu cât aportul nostru la construire este mai mare cu atât va conta mai mult în formarea acelei legături cu construcția pe care o vom realiza. Acest lucru poate să fie foarte palpitant, dar poate deveni și un coșmar foarte repede, dacă nu ne gândim la toate, în timp și dacă nu avem niște oameni de nădejde care să ne călăuzească în fiecare etapă a realizării construcției: de la arhitect, la constructor, la firma de materiale de construcții.

Iată acum câteva repere la care să fim atenți încă de la început.

Primul lucru foarte important ar fi alegerea locației, mărimea și amplasarea terenului. În zilele noastre tendința de a avea un locșor al nostru, cât se poate de privat, duce familiile orășene la sat, la satele din imediata vecinătate a orașelor. Satul oferă acel ambient rupt de lume, de forfota orașului și deși ne duce cu gândul înapoi la viața aceea fără griji, de odinioară, pe care am trăit-o la bunici, totuși înseamnă o remodelare a vieții familiei noastre și prin aceasta apar și primele mici-mari probleme. În primul rând ne gândim aici la mijloacele de transport, distanță, trafic, nevoia de a poseda un permis de conducere a soților, nevoia de a avea două mașini, transportul copiilor la grădiniță/școală, aprovizionarea familiei, ca să enumerăm doar câteva. Așa cum spuneam la începutul capitolului este o temă pe care trebuie să a luăm în discuție, foarte serios în sânul familie.

Dacă am luat decizia, am ales locul perfect familiei, putem trece la următorul pas care ar fi conceperea schiței planului casei, desigur ar fi optim să o facem împreună cu arhitectul, care va realiza planul casei, dar nu neapărat. Suntem în secolul 21 deci există app-uri pentru orice.

Deci, încercăm să realizăm o schiță a planului casei luând în considerare necesitățile familiei: stil, dimensiune, nivele, ce fel și câte camere, sisteme de conectare, băi, curte, etc. Un alt factor important este suma pe care o alocați construirii casei dorite.

De aici totul devine din ce în ce mai serios, însemnând că s-a achiziționat terenul, s-a realizat planul, s-au obținut permisiunile, aprobările de construcție, astfel s-a ajuns la începerea construcției propriu zise a casei. Dar nu înainte de a întocmi un plan serios de construcție, prin care putem să urmărim etapele construirii și nu înainte de a ne decide desigur asupra materialelor de construcție pe care le vom folosi și desigur la închirierea echipamentelor de construcție. Nu uitați, nu ezitați să cereți părerea arhitectului, șefului de șantier, furnizorului de materiale de construcții, etc. aceștia vă vor da sfaturi care vor ușura atât luarea deciziilor cât și mersul lucrurilor conform planului construcției. Ar mai fi un lucru extrem de important la alegerea materialelor de construcții: nu (mai) este un secret că anumite materiale de construcții, prin natura compoziției lor emit radiații. Radioactivitatea este prezentă pe planeta noastră în apă, în sol, în vegetație, în mod firesc. Aerul, apa și solul sunt alcătuite și din peste 60 radionuclizi, care sunt clasificați în radionuclizi primordiali, cosmogenici și cei care au luat naștere în urma unor activități antropogene. Atâta timp cât este în limite normale, radioactivitatea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Devine periculoasă în momentul în care ionizează, adică atunci când rupe legăturile chimice. Materialele de construcții au în componența lor elemente din sol (nisip, piatră, etc), ele conțin concentrații de elemente radioactive, în special uraniu, radiu și thoriu, care în combinații nepotrivite (în unele locuri concentrația de elemente radioactive în sol este mai mare) pot deveni un risc asupra sănătății umane.