Mentenanța pe timpul iernii a utilajelor grele

Utilajele de construcții sunt  concepute pentru a rezista unora dintre cele mai dure condiții de muncă. Indiferent dacă excavați rocă, ridicați, transportați sau vă luptați cu vremea extremă, utilajele și echipamentele vă vor ajută să duceți la bun sfârșit treaba. Aceste provocări se intensifică atunci când utilajele și echipamentele de construcții sunt expuse condițiilor severe de iarnă.

Indiferent cât de rezistente ar fi acestea, toate necesită măsuri suplimentare pentru a funcționa bine în condiții de iarnă. Pentru a pregăti echipamentele de construcții pentru vremea rece, în cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi utile.

Lubrifierea corespunzătoare a motoarelor

Un pas important pentru întreținerea echipamentului greu, în timpul sezonului rece, este să mențineți motoarele bine lubrifiate.

Temperatura motorului influențează semnificativ vâscozitatea uleiului de motor, care este măsura rezistenței acestuia la curgere. În funcție de temperatura motorului cald sau rece, uleiul de motor poate deveni mai subțire sau mai gros. În ambele scenarii, schimbarea temperaturii afectează capacitatea acestuia de a lubrifia piesele care mențin în funcțiune motorul.

În timpul iernii, uleiul se poate îngroșa ceea ce va suprasolicita piesele motorului când acesta este pus în mișcare. Pentru a evita suprasolicitarea motorului Autocompres recomandă, trecerea la un ulei care poate rezista la temperaturi mai scăzute fără a se îngroșa. Uleiurile sintetice de tip 5W-40 vor funcționa bine la temperaturi scăzute, la fel ca și uleiurile de tip multi-grade 10W-30 sau 15W-40. Când alegeți un ulei lubrifiant de iarnă, asigurați-vă că urmați instrucțiunile producătorului de echipament/utilaj.

Verificarea antigelului din sistemul de răcire a motorului

Apreciat pentru proprietățile sale împotriva înghețului, precum și pentru capacitatea de a limita apariția coroziunii, antigelul, asigură, prin caracteristicile sale de vâscozitate și conductivitate termică, lubrifierea corespunzătoare a instalațiilor de răcire. Protecția crescută la îngheț a circuitelor, pe care o asigură antigelul, se datorează și inhibitorilor de coroziune sau stabilizatorilor de pH, aditivi care susțin funcționarea optimă a componentelor din oțel, fier, alamă, aluminiu și inox.

Lichidul de răcire este adesea amestecat cu apă distilată atunci când este adăugat în sistemul de răcire al motorului. Pentru a preveni problemele în timpul iernii, asigurați-vă că utilajul dumneavoastră are un raport de antigel/apă distilată de 60 la 40.

Dacă utilajul are prea multă apă sau lichidul de răcire nu este proporționat corespunzător:

  • Antigelul își pierde din proprietăți, piesele motorului vor începe să se corodeze astfel rezultând o depunere. Această depunere intrând în circuit va împiedica funcționarea sistemului de răcire, astfel cauzând crăparea motorului.
  • Motorul se poate supraîncălzi.

Folosirea anvelopelor adecvate

Banda de rulare a anvelopelor joacă un rol critic pe utilaje în timp de iarnă. Anvelopele reprezintă prima linie de apărare pentru a preveni accidentele de muncă și timpuri de nefuncționare a utilajului.

Există două moduri de a aborda problema:

  • Înlocuiți anvelopele actuale: dacă observați probleme de performanță la anvelopelor de pe utilajul dumneavoastră, acestea se vor agrava probabil pe vremea de iarnă. Tracțiunea este esențială pentru a furniza cantitatea de forță necesară utilajului dumneavoastră pentru a săpa, împinge și transporta materiale de construcții.
  • Achiziționați anvelope de iarnă: anvelopele de iarnă sau de zăpadă pot oferi cu 51% mai multă tracțiune pe zăpadă și cu 28% mai multă tracțiune pe gheață. Această tracțiune suplimentară poate fi crucială pentru siguranța, eficacitatea și productivitatea utilajelor.

Asigurarea presiunii adecvate în pneuri

Pe lângă banda de rulare a anvelopelor, presiunea adecvată în pneuri este un factor la fel de important pentru a menține excavatoarele și buldoexcavatoarele în funcțiune iarna.

Impactul temperaturii exterioare asupra anvelopelor influențează nivelul de presiune al acestora. Indicațiile de presiune menționate de producătorul utilajului sunt valabile pentru ambientul exterior. La diferență de 10 grade în atmosferă, presiunea poate scădea cu 0.06 – 0.10 bari. Principiul fizic pentru scăderea presiunii din roți este contractarea aerului din cauza scăderii temperaturii. Astfel, aerul nu mai exercită aceeași forță pe pereții anvelopei. Pentru a monitoriza presiunea în anvelope și pentru a vă menține echipamentul în funcțiune, urmați aceste sfaturi:

  • Verificați lunar presiunea în anvelope: utilizați un manometru pentru a obține o citire a presiunii
  • Verificarea optimă a presiunii din roți se face dimineața sau înainte de rulare, pentru ca valorile să nu fie influențate de încălzirea cauciucului
  • Urmăriți avertismentele privind presiunea în anvelope: dacă echipamentul dumneavoastră are această tehnologie, acordați atenție oricăror avertisment care indică o presiune scăzută între verificările lunare

Bateriile iarna

Pe măsură ce vă pregătiți echipamentele pentru iarnă, este esențial să verificați starea bateriei. Bateriile au o durată de viață relativ scurtă și durează de obicei între 48 și 72 de luni. Chiar și bateriile care funcționează bine se confruntă cu efort în timpul iernii, iar din aceasta cauză s-ar putea să întâmpinăm multe probleme, pentru că, aceasta este cea mai sensibilă la temperaturile scăzute, care scad până la 50% din puterea ei obișnuită, dar și pentru că iarna folosim mult mai mulți consumatori de energie.

Bateriile generează curent electric atunci când se realizează o conexiune între bornele pozitive și negative. Acest curent este furnizat de o reacție chimică care generează electroni. Când încercați să porniți o baterie la temperaturi mai scăzute, reacția chimică are loc mai lent și produce mai puțin curent.

Iată câteva sfaturi pentru a vă menține bateriile funcționale la capacitate maximă:

  • Lăsați bateria să se încălzească până la cel puțin 40 de grade înainte de a utiliza echipamentul
  • Păstrați utilajele în interior pentru a le menține mai cald și pentru a reduce șansa de îngheț a bateriei.
  • Înlocuiți bateriile vechi înainte de începerea iernii

Lubrifiere pe timp de iarnă

Când folosiți echipamente de construcții pe timp rece, gresarea va asigura buna funcționare a acestora. În condiții normale de funcționare, gresarea ajută la prevenirea uzurii prin frecare a pieselor în mișcare ale utilajului. La fel ca uleiul de motor, unsoarea trebuie să-și mențină vâscozitatea pentru a gresa eficient echipamentul. Aceasta înseamnă că, la temperaturi de îngheț, tipul greșit de unsoare poate acționa ca un adeziv care inhibă mișcarea componentelor echipamentului. Pentru a vă asigura că echipamentul rămâne agil la frig, Autocompres recomandă folosirea unei unsori care utilizează un ulei pe bază de PAO. Uleiurile PAO au o bază mult mai complexă, proprietățile de lubrifiere sunt aproape exemplare, rezistența la temperaturile extreme este foarte bună, iar particulele rezultate din degradarea uleiului sunt nesemnificative.

Uleiurile pe bază de PAO oferă unele dintre următoarele beneficii:

  • Performanță la temperaturi scăzute
  • Indice de vâscozitate ridicat
  • Coeficienți de frecare scăzuți
  • Formează pelicule fluide pentru a reduce uzura la pornire

Încălzirea echipamentelor și utilajelor înainte de folosire

Un sfat esențial pentru a rula echipamentele de construcții în frig este să acordați timp echipamentului să se încălzească. Majoritatea componentelor motorului funcționează cel mai bine la temperaturi de peste 40 de grade.

Verificarea furtunilor

Temperaturile scăzute exercită o presiune suplimentară asupra furtunurilor de fluid, producând crăparea acestora, datorită compoziției materialului furtunului.

Capacul și tubul interior al unui furtun de cauciuc sunt alcătuite din elastomeri. La temperaturi scăzute, acești elastomeri devin rigizi și fragili. Chiar și fără o forță semnificativă, un furtun rece poate dezvolta fisuri radiale pe capacul exterior și pe tubul interior. Pentru a preveni deteriorarea acestora luați aceste măsuri de precauție în timpul iernii:

  • Schimbați furtunurile crăpate înainte de a începe iarna
  • Inspectați regulat furtunurile de lichid pentru a depista rapid fisurile
  • Treceți la furtunuri de iarnă concepute pentru a rezista la temperaturi extreme.

Depozitarea echipamentelor de construcție în interior

Unele dintre beneficiile de a lăsa echipamentul în interior peste noapte includ:

  • Mai puțin timp petrecut cu dezghețarea acestora și curățarea zăpezii de pe echipamente
  • Prevenirea înghețului anvelopelor

Mai puțin timp petrecut cu încălzirea utilajelor pentru a ajunge la o temperatură ideală de funcționare a motorului.