pregatirea excavatorului

Pregătirea excavatoarelor pentru primăvară – vară: 11 pași esențiali

 

Pregătirea excavatorului pentru primăvară implică o serie de acțiuni esențiale pentru a asigura funcționarea corectă și sigură a utilajului, mai ales după un sezon de iarnă lung și înghețat. În acest articol, vom prezenta 11 pași esențiali pentru pregătirea excavatoarelor pentru primăvară – vară.

 1. Mutați excavatorul într-un loc ferit de vremea de afară

Acolo unde este posibil, mutați utilajul într-un spațiu de depozitare cald pentru a dezgheța orice posibilă piesă înghețată. Dacă este cazul, îndepărtați zăpada cu o mătură sau suflați-o cu aer comprimat. Nu o răzuiți cu o lopată deoarece poate deteriora vopseaua. Curățați bine excavatorul, asigurați-vă că toate suprafețele mașinii sunt curate și fără urme de murdărie, grăsime și resturi.

De asemenea, pentru un nivel optim de confort al operatorului excavatorului, curățați si interiorul cabinei și înlocuiți filtrele de aer condiționat. Cu această ocazie verificați dacă ștergătoarele și sistemul de iluminare sunt funcționale și schimbați-le dacă este cazul. E important ca luminile sa funcționeze corect pentru a asigura vizibilitatea în timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă.

 1. Verificați starea bateriei și curățați bornele și clemele

Asigurați-vă că bateria este în stare bună de funcționare pentru a porni motorul și pentru a alimenta toate componentele electrice ale excavatorului și curățați bornele și clemele dacă este necesar.

 1. Verificați nivelul și calitatea uleiului și a lichidului de răcire

Uleiul și lichidul de răcire trebuie sa fie curate, necontaminate și nivelul sa fie adecvat pentru a preveni supraîncălzirea motorului. Este esențial să verificați nivelul de ulei și presiunea și să schimbați uleiul dacă este cazul. Cel mai indicat e să folosiți uleiul recomandat de producător.

În plus, trebuie sa verificați starea filtrelor de ulei și să le înlocuiți dacă acestea sunt pline de impurități. Verificați nivelul lichidului de răcire și asigurați-vă că acesta are proprietățile adecvate pentru a proteja motorul împotriva supraîncălzirii în timpul utilizării.

 1. Verificați nivelul de combustibil

După ce ați verificat și completat combustibilul, ar trebui să verificați și starea filtrelor de combustibil și să le înlocuiți dacă sunt murdare.

 1. Verificați sistemul hidraulic

Asigurați-vă că toate furtunurile și conexiunile sunt în stare bună și nu prezintă scurgeri. Strângeți toate curelele și înlocuiți-le dacă prezintă semne de uzură excesivă. Inelele au tendința de a se micșora pe vreme rece, ceea ce poate cauza scurgeri minore care încurajează înlocuirea prematură. Pe măsură ce inelele se încălzesc din nou, ele se pot extinde și resigila, astfel încât trebuie să verificați de două ori că sunt cu siguranță deteriorate înainte de a le înlocui. Căutați sigiliile deteriorate și înlocuiți-le dacă este necesar. Nu le resigilați niciodată!

 1. Curățați trenul de rulare și faceți inspecția vizuală zilnică

Această inspecție este necesară pentru a vă asigura că un pericol potențial, cum ar fi uzura excesivă sau neuniformă, poate fi detectată din timp. Asigurați-vă că nu lipsește nici un element al trenului de rulare și evită potențialele probleme.

 1. Verificați starea șenilelor sau a roților

Asigurați-vă că acestea nu sunt uzate sau deteriorate, iar în caz contrat, înlocuiți orice componentă care este deteriorată sau uzată.

 1. Asigurați-vă că presiunea pneurilor este adecvată

Roțile trebuie să fie aliniate și echilibrate și banda de rulare trebuie verificată să fie adâncă și în stare bună.

 1. Verificați accesoriile excavatorului

Dacă excavatorul este echipat cu accesorii cum ar fi cupe sau ciocane hidraulice, este important să se verifice starea acestora înainte de a începe lucrul. Aceasta poate include verificarea funcționării lor și a nivelului de uzură.

 1. Verificați sistemul de frânare

Trebuie sa vă asigurați că sistemul de frânare este funcțional și nu prezintă scurgeri. Verificați sistemul de frânare și înlocuiți plăcuțele de frână dacă este necesar pentru a preveni accidentele.

 1. Verificați starea sistemului de evacuare

O altă etapă importantă este verificarea sistemului de evacuare și înlocuirea oricărei piese uzate sau deteriorate. Asigurați-vă că emisiile sunt în conformitate cu normele de mediu.

În general, pregătirea excavatoarelor pentru primăvară este o sarcină importantă, care ar trebui să fie efectuată cu atenție. Efectuarea acestor 11 pași esențiali vă va ajuta la prevenirea problemelor tehnice și la reducerea costurilor de întreținere pe termen lung.

Este important să urmați ghidul de utilizare și întreținere furnizat de producătorul excavatorului pentru a vă asigura că efectuați toate verificările și schimbările necesare în mod corespunzător. Dacă nu aveți experiență în întreținerea excavatoarelor, este recomandat să apelați la un tehnician calificat pentru a vă asigura că mașina dumneavoastră este pregătită pentru sezonul următor.