6 sfaturi de întreținere pentru a extinde longevitatea mașinilor grele

 

Fie că este vorba de un proiect minier sau de o unitate de producție, nicio afacere nu dorește să experimenteze perioade de nefuncționare. Timpurile de nefuncționare neplanificate au costuri financiare enorme și afacerea își poate pierde avantajul competitiv.

În majoritatea unităților de fabricație, mașinile grele, cum ar fi un excavator sau un încărcător frontal, reprezintă coloana vertebrală a afacerii, de aceea întreținerea lor proactivă este probabil cea mai bună modalitate de a evita timpii de nefuncționare neplanificate. Întreținerea preventivă asigură, de asemenea, performanțe mai bune, economisește consumul de combustibil și energie și promovează un mediu de lucru sigur.

Iată 6 sfaturi pentru întreținerea mașinilor grele pentru a le extinde durata de viață:

  1. Asigurați înlocuirea regulată a lubrifianților

Toate tipurile de echipamente grele se bazează pe lubrifianți pentru o mai bună funcționare. Aceste lichide reduc frecarea în jurul părților în mișcare, care la rândul lor scad uzura. Lubrifianții contribuie, de asemenea, la menținerea curată a interiorului mașinilor grele, prevenind acumularea de funingine.

Ce trebuie reținut?

  • Verificați frecvent nivelul lubrifiantului și fiți mereu atenți la acumularea excesivă de grăsime și scurgerile de etanșare.
  • Utilizați întotdeauna un lubrifiant prescris în manualul de utilizare sau recomandat de producător.
  • Folosiți cantitatea potrivită de lubrifiant. Cu o utilizare prea mică a lubrifiantului, aveți riscul unei fricțiuni crescute și a uzurii. Ungerea excesivă, pe de altă parte, va acumula grăsimi și va cauza probleme de performanță.
  1. Curățați bine mașinile

Curățarea temeinică este la fel de esențială ca și menținerea nivelurilor de lubrifiant. Funinginea, murdăria și praful pot înfunda filtrele, garniturile, ventilatoarele de răcire și orificiile de aerisire, scăzând performanța generală în timp. Asigurați-vă că verificați cu atenție fiecare element al mașinii.

Cel mai simplu mod de a curăța echipamentele grele este cu un furtun care îndepărtează cu forță urmele de murdărie. Totuși, există câteva părți ale mașinilor, cum ar fi lanțuri de fier și știfturi sau rulmenți din alamă, care sunt dificil de curățat cu un furtun de apă simplu. De asemenea, pot avea contaminanți încăpățânați, cum ar fi grăsimea sau murdăria. Este posibil să fie necesar să utilizați metode speciale de curățare, cum ar fi spălarea electrică sau sub presiune, curățarea cu abur și spălarea cu acid, printre altele, pentru a curăța astfel de piese.

  1. Verificați mașinile pentru uzură

Există câțiva factori care pot provoca uzura în timp, inclusiv obiceiurile de operare slabe, accidentele, factorii de mediu și îmbătrânirea. Chiar dacă luați toate măsurile de precauție, timpul va afecta în cele din urmă componentele critice ale mașinilor. De exemplu, centurile se deformează în timp, sigiliile se pot usca sau crăpa, iar șuruburile se pot îndoi sau se pot întinde. De aceea, trebuie să verificați uzura tuturor părților utilajului.

Împreună cu componentele mecanice, asigurați-vă că verificați și componentele electronice și electrice. Temperaturile ridicate care rezultă din utilizarea extinsă, vibrațiile provenite de la angrenaje și curele de aliniere și factori de mediu precum praful și apa pot deteriora firele și circuitele care sunt de obicei acoperite. De asemenea, ar trebui să verificați regulat demaroarele, alternatoarele și alte piese electrice pentru a asigura o performanță optimă.

  1. Evitați depășirea specificațiilor de performanță

Toate utilajele grele au un set de limitări specifice de performanță, cum ar fi capacitatea maximă de încărcare, un interval predefinit de presiune și temperatură de funcționare și alte limite. Asigurați-vă că verificați manualul operatorului pentru a studia cu atenție limitările de performanță ale echipamentului dumneavoastră.

Depășirea specificațiilor și limitărilor de performanță va duce la uzură sporită, împreună cu o longevitate redusă, respectiv poate compromite eficiența echipamentului, ducând la accidente.

  1. Instruiți-vă angajații

Lipsa instruirii operatorului poate provoca uzura și defectarea echipamentului sau chiar accidentări. Antrenarea angajaților este cel mai bun mod de a vă asigura că echipamentul funcționează în limitele de funcționare prestabilite, deoarece ei învață despre echipamente în detaliu.

Asigurați-vă că toți angajații știu cum funcționează utilajele grele, care este planul de acțiune de urgență și ce măsuri de siguranță ar trebui luate atunci când operează mașina.

Uneori, operatorii pot fi tentați să sară câțiva pași de siguranță sau să grăbească procesul pentru a accelera lucrurile, mai ales atunci când rămân în urmă într-un termen limită de muncă. Cu toate acestea, nu trebuie să permiteți niciodată operatorilor să se grăbească, deoarece va duce la erori și chiar la accidente fatale.

  1. Documentați-vă întreținerea preventivă în detaliu

Păstrarea înregistrărilor este o parte crucială a regimului de întreținere preventivă. Va trebui să verificați diferite părți ale mașinilor grele, de la lubrifianți la sisteme electrice. Este un proces complicat care necesită o înregistrare cuprinzătoare a fiecărei întrețineri cu data, ora, specificațiile tehnice ale serviciului, piesele care au fost înlocuite și următorul serviciu programat. Cu toate acestea, vă poate ajuta să creați programe de întreținere specializate, să facilitați procesarea cererilor de garanție pentru piesele de schimb și să vă mențineți responsabilitatea.

Echipamentele grele necesită investiții financiare substanțiale și instruirea extinsă a operatorilor. De aceea trebuie să vă asigurați că diferitele utilaje de construcții funcționează fără probleme, sunt într-o stare bună și au o durată lungă de viață.