Diferite tipuri de excavatoare
Aveți de ridicat o masă mare de pământ? Excavatorul este răspunsul pentru necesitatea dumneavoastră.
Excavatoarele sunt utilaje concepute pentru a mișca cantități mari de pământ dintr-un loc în altul, și sunt compuse din: cupă, braț, cabină rotativă și șine mobile. Aceste componente asigură o putere și o mobilitate de săpat mult superioare altor utilaje, permițând acestui echipament greu să îndeplinească o varietate de funcții, de la săpare, demolare, forare până la excavarea minelor.
La ce se folosesc excavatoarele concret? Aceste utilaje masive sunt folosite la o varietate de proiecte pe șantiere mai mici cum ar fi construirea unei case, sau amenajarea unei curți, grădini și pe șantiere industriale, inclusiv minerit, construcții de drumuri, construcții de clădiri și demolări.
Există multe tipuri de excavatoare, aproape că putem afirma că pentru fiecare proiect folosim un alt utilaj sau același utilaj cu alte componente. Utilajele mai mici sunt pentru săpare și găurire, în timp ce excavatoarele mai mari au atașuri diferite pentru proiecte grele. Când închiriați un excavator, trebuie să luați în considerare dimensiunea și viteza de lucru a acestuia, precum și condițiile de lucru, cum ar fi spațiul de lucru al acestuia în proiectul în care doriți să îl folosiți precum și tipul de sol.
Cele mai frecvente tipuri de excavatoare sunt cele cu șenile, dar există o gamă largă de alte excavatoare: cu aspirație, cu acoperire lungă, dragline, hidraulice cu cablu, mini încărcătoare. În cele ce urmează vom analiza în detaliu aceste excavatoare.
Excavatoarele pe șenile
De fapt când spunem excavator aceasta este imaginea care ne apare prima dată în minte despre acest utilaj. Spre deosebire de alte excavatoare mari care rulează pe roți, excavatoarele pe șenile sau crawlerele dacă ar fi să luăm după literatura de specialitate anglo-saxonă, rulează pe două șenile mari nesfârșite, și sunt utilizate cu precădere în minerit și în lucrări de construcții grele, dar nu numai. Acestea utilizează mecanisme hidraulice pentru ridicare, printr-o frânghie. Frânghia de ridicare ridică și coboară cupa, în timp ce linia de tracțiune trage cupa către șofer.
Sistemul pe șenile permite să escaladeze dealuri și să le coboare fără nici o problemă, făcându-le potrivite pentru zonele deluroase și amenajarea terenurilor neuniforme. Deși sunt mai lente decât alte excavatoare, crawlerele oferă echilibru, flexibilitate și stabilitate mai mari. Acestea sunt ideale pentru excavări adânci, operațiuni subacvatice sau excavări de drumuri.
Excavatoare dragline
Excavatorul dragline este un excavator mai mare care se încadrează în două categorii: cele care se bazează pe macarale standard și unitățile grele care trebuie construite la fața locului. Majoritatea macaralelor pe șenile, cu un acționat printr-un troliu. Sistemul de cupe dragline constă dintr-o găleată mare care este suspendată de un braț cu cabluri de sârmă. Găleată este manevrată cu ajutorul mai multor frânghii și lanțuri. Coarda de ridicare, alimentată de motoare mari diesel sau electrice, susține ansamblul cupă și cuplaj de ridicare din braț.
Aceste utilaje sunt utilizate pentru construcția de drumuri, porturi, dragare de iazuri și canale și ca platforme de conducere a grămezilor. Tipul mult mai mare, care este construit la fața locului, este utilizat în mod obișnuit în operațiunile de extragere a minereurilor de suprafață și mai recent pentru extracția nisipurilor petroliere. Acestea se numără printre cele mai mari mașini mobile terestre construite vreodată.
Excavatoare cu aspirație
De asemenea, cunoscute sub numele de excavatoare cu vid sunt excavatoare care au o țeavă de aspirație prin care pot aspira atât material uscat cât și material umed. Excavatorul eliberează mai întâi un jet de apă pentru a slăbi solul, apoi țeava, care conține dinți ascuțiți la capăt, creează apoi un vid care extrage pământul apoi îl debarasează în locul potrivit. Prin aspirație excavările sunt mult mai precise și riscul de deteriorare a utilităților este mult mai redus.
Mini-excavatoarele
Mini-excavatoarele cunoscute și sub denumirea de excavatoare compacte, sunt excavatoare mai mici și mai ușoare, cu balansier zero.
În ultimii ani, se folosește din ce în ce mai mult aceste mini-excavatoare, capabile să minimizeze daunele la sol, având în vedere dimensiunea lor, și să se potrivească pe șantiere aglomerate și înguste, precum parcări și spații interioare, sau curți.
Mini-excavatoarele skid steer
Mini încărcătoarele au brațe și găleți care nu se află în fața șoferului ci sunt amplasate în spatele acestuia. Această orientare permite accesoriilor să ajungă peste cabină fără ca acestea să se învârtă, făcându-le utile în zone mai înguste și manevrând viraje dificile.
Acestea sunt adesea folosite pentru săparea piscinelor, curățarea șantierului, proiecte rezidențiale și îndepărtarea molozului, unde spațiul este mai limitat și obiectele sunt împrăștiate.
Excavatoare cu acoperire lungă
După cum sugerează și numele, acesta este un excavator cu braț lung pentru a acoperi o arie cât mai mare dintr-un singur punct. Astfel conceput, designul acestuia permite o operare mai bună în locații greu accesibile. Brațul extensibil al excavatorului poate atinge peste 40 m pe orizontal.
Aceste excavatoare sunt folosite la proiecte de demolare, pentru zdrobirea structurală și spargerea pereților. Se pot atașa și pe acesta o serie de atașamente pentru lucrări suplimentare, cum ar fi forfecarea, zdrobirea și tăierea.
Accesorii și piese
Un excavator dă libertatea echipelor de șantier să îl implice în scopuri versatile, lăsând timp altor lucrări la fel de importante. Cilindrii hidraulici aplicați pe brațe și accesoriile care se pot atașa, oferă funcționalități de săpat și de menținere, în timp ce o cabină de tip casă oferă șoferului posibilitatea de a direcționa excavatorul prin comenzi. Platforma rotativă și roțile asigură mobilitatea necesară pentru ridicarea și îndepărtarea ușoară a molozului de pe șantier.
Excavatoarele folosesc o varietate de accesorii hidraulice care servesc scopuri diferite. În plus, față de o găleată (cupă), se pot atașa și alte accesorii cum ar fi melcul pentru foraje, piconul, lampa toate acestea printr-un cuplaj rapid.
Găleți, melci, picoane, cleme și cuplaje
Gălețile
Gălețile, sau cupele, sunt cele mai frecvente accesorii văzute pe excavatoare. Aceste accesorii din oțel au margini asemănătoare dinților, ideale pentru săpare, scobire. Gălețile au diferite mărimi și forme. Cele mai frecvente sunt cele de șanț – care sunt proiectate și pentru clasificarea pietrelor – folosite pentru a săpa tranșee.
Melcii
Atașarea unui melc permite săparea, forarea în adâncime. Alimentat prin circuite hidraulice, aceste atașamente elicoidale au capacitatea de a ajunge foarte adânc în pământ. Și acestea vin în diferite dimensiuni în funcție de diverse condiții de sol și teren și pot fora până la aproape 10 m adâncime.
Picoanele
Picoanele sunt similare ciocanelor, dar au o dimensiune mult mai mare, cu capacitatea de a exercita o forță de până la 1000 de kilograme la impact, aceste atașamente sunt folosite pentru a sparge suprafețe mai dure, cum ar fi piatra și betonul.
Clemele
Clemele permit operatorilor excavatorului să ridice materiale mari, cum ar fi buturugi, beton, sau alte materiale de construcții de dimensiuni mari, care sunt prea mari pentru o găleată. Clemele sunt ușor de atașat și detașat, prin cuplaj, de excavatoare.
Cuplajul
Cuplajele permit comutarea rapidă a uneltelor și accesoriilor fără să fie nevoie de un echipaj.
Excavator versus buldoexcavator
Buldoexcavatoarele, sunt niște utilaje obișnuite pe șantierele de construcții, dar sunt adesea confundate cu excavatoarele. Acestea vin în dimensiuni mai muci decât excavatoarele și sunt formate din șasiu, cabină, braț de excavare și un încărcător frontal. În timp ce împărtășesc capacități de săpare și ridicare similare, buldoexcavatoarele și excavatoarele diferă între ele în ceea ce privește dimensiunea, greutatea și funcționalitatea.
Excavatoarele sunt, în general, echipamente mari, care cântăresc în jur de 20 de tone. Designul cupei și a brațului le permite să se rotească la 360 de grade.
Un buldoexcavator, pe de altă parte, este în general mult mai mic, de regulă între 6 și 12 tone, și are mai multe asemănări în aspect cu un tractor. Având în vedere designul unui buldoexcavator, acesta poate să se rotească doar 200 de grade dintr-o parte în alta. Proiectarea găleților față și spate poate să excaveze materiale, să încarce moloz și să îl tragă spre vehicul. Este cea mai bună soluție pentru lucrări ușoare sau medii, cu aplicații versatile.