tipuri de nisip constructii

Tipuri de nisip utilizate în construcții

Nisipul este un material extrem de necesar și foarte des folosit în construcție. Este un agregat foarte de fin, utilizat în diferite aplicații, de la beton, rambleu, amenajare a teritoriului, inclusiv împotriva înzăpezirii și gheții. Mulți laici nu sunt conștienți însă, că fiecare proiect necesită alt tip de nisip. Nisipul este clasificat în diferite tipuri în funcție de proveniență și mărimea granulelor din care este format.

Având în vedere evaluarea lucrurilor în domeniul construcțiilor, mai trebuie să știm că în ultimele decenii avem și materiale de construcții reciclate și fabricate în mod artificial.

Nisipul din beton

După cum ne spune și numele este un nisip obținut din beton zdrobit cu un amestec de asfalt și ciment. Acesta este zdrobit în carieră și filtrat pentru a îndepărta fragmentele mari de din compoziție. Amestecarea nisipului și a apei cu acest tip de nisip reduce grosieritatea acestuia și este utilizat pentru nivelarea fundațiilor, în construirea  de trotuare, căi de acces cu trafic nu foarte intens deoarece granulele acestui tip de nisip sunt mici, acestea pot fi folosite numai pentru astfel de lucrări care nu necesită o bază foarte solidă. Oferă însă o rigiditate fundațiilor. Se mai folosește în amestec cu ciment și apă pentru umplerea golurilor dintre agregatele grosiere. Ca și granulație este mult mai mărunt în comparație cu nisipul obținut din piatră zdrobită, prin urmare poate fi folosit și pentru pavare.

Nisipul de umplere

Este un produs secundar reciclat din mai multe materiale de construcții cum ar fi: cărămizi zdrobite, țigle, beton etc., potrivit pentru a fi utilizat ca bază pentru beton, pavaj și căi de acces, deoarece compactează solid. De asemenea, este util pentru umplerea șanțurilor din jurul țevilor, însă este prea grosier pentru umplerea șanțului din jurul conductelor electrice. Este un material comun, utilizat atât în proiecte de construcții civile, rezidențiale, cât și în proiecte comerciale. Acesta oferă o mulțime de avantaje ca material de umplere și atunci când este utilizat în zone cu nevoie de remediere a terenurilor prin drenaj, servind și ca rambleu în jurul foselor septice.

Nisipul grosier

Nisipul grosier este ideal ca așternut pentru țevi sisteme de drenaj și sisteme septice, ca material de bază în beton sau, ca nisip de bază pentru drumuri și trotuare. De asemenea ca material de pansament în combinație cu sol vegetal și mulci pentru plantarea peluzelor. Amestecat cu apă, agregate și chiar ciment formează baza solidă a structurilor de beton.

Nisipul utilitar

Este un nisip produs din cuarț industrial de înaltă calitate. Oferă o compactare excelentă și proprietăți mecanice bune datorită diformității granulelor. Poate fi utilizat în medii corozive, deoarece acestea sunt non-reactive. Calitatea sa excelentă de compactare și caracteristicile mecanice bune ale acestuia îl fac un material de construcție des folosit. Mineralele naturale din compoziție, de proveniență 100% naturală, fac ca acest tip de nisip să ofere o stabilitate și durabilitate de nivel înalt clădirilor.

Nisipul artificial

Este nisip produs din zdrobirea pietrelor de rocă tare, în particule mici, în formă unghiulară, spălate și apoi clasificate în funcție de mărimea granulelor și  utilizate ca agregate de construcție. Nisipul obținut prin acest proces este rafinat în continuare prin îndepărtarea impurităților prin cernere și spălare.

Joacă un rol de substitut pentru nisipul de râu. Fiind fabricat artificial și apoi rafinat, este lipsit de impurități și de granule neuniforme. Este ușor de procurat fiind cunoscut pentru a oferi o durabilitate mai bună și rezistență ridicată pe care o conferă împreună cu alte materiale.

Având în vedere că materialele naturale sunt materiale finite, deci, se poate asigura un disponibil foarte mic, așa au luat ființă și s-au dezvoltat astfel de materiale de construcții, produse artificial. Astfel, nisipul produs artificial este disponibil în cantități industriale și putem exclude cheltuielile de transport deoarece se poate concasa la fața locului.

În continuare tipuri de nisip provenit din surse naturale:

Nisip provenit din gropi subterane

Este un tip natural, grosier, extras din balastiere subterane, de la o adâncime de cca. 2-3m, de sub pământ. Culoarea acestuia este un roșu-portocaliu datorită prezenței oxidului aflat la această adâncime în locurile de excavare a nisipului. Are proprietăți remarcabile de legare ceea ce se datorează absenței sărurilor din acest tip de nisip și datorită și naturii lor nereactive cu umiditatea atmosferică. Granulele acestuia sunt ascuțite, unghiulare, aspre și grosiere.

Nisipul fin

Este tot un material natural, de o dimensiune nominală mai mică de 5 milimetri. Este folosit ca amestec în tencuială, oferind un finisaj de top indiferent de proiectul în care îl folosim. Particulele fine fac pereții mai lini și mai durabili. Ca urmare, culorile aplicate peste tencuiala astfel obținută, au o durată mult mai lungă.

Nisipul de râu

Se încadrează în categoria nisipuri fine de înaltă calitate care se găsesc în apropierea malurilor râurilor și a cursurilor de apă. Acest nisip este de culoare alb-gri și este unul dintre nisipurile fine utilizate în construcția de clădiri. Ele sunt utilizate în principal în lucrările de beton și zidărie. Pot fi, de asemenea, utilizate pentru tencuială. Acest nisip are o textură mai fină și granule mai rotunjite.

Concluzii

Atunci când alegeți tipul de nisip, este esențial să luați în considerare anumiți factori, ca: conținutul de sol, conținutul de materiale organice și conținutul de impurități, în funcție de proiect. Mai mult decât atât, fiecare tip de nisip oferă proprietăți diferite, care ar trebui analizate cu mult înainte de a le utiliza în scopuri de construcție. Pentru mai multe detalii vă așteptăm pe pagina noastră de web pentru a vedea oferta noastră de materiale de construcții și utilaje.