Ce este geotextilul?
Este un textil fabricat, în general, din poliester și este cunoscut în două forme țesut și nețesut, inventat ca o variantă pentru pietrișul folosit pentru drenaj, aplicat în construcții acolo unde era nevoie de acest lucru. Acum se folosește într-o multitudine de aplicații de la construcția de drumuri, căi ferate, rezervoare, baraje, garduri de aluviuni, amenajare teritoriu, chiar și în simplele noastre curți și grădini.
Diferitele utilizări a geotextitului
Geotextilul ca membrană de drenaj
Precum am menționat în mica introducere a acestui articol, rolul primar al geotextilului este drenajul.
Cum folosim geotextilul pentru drenaj?
Geotextilul nu este folosit ca și drenaj ci ca parte a unui sistem de drenaj, împiedicând trecerea granulelor de pământ, aduse de apa infiltrată în sol, permițând în același timp trecerea apei, astfel prelungind durata de viață a unui astfel de sistem. Diferitele tipuri de geotextil se folosesc în așa fel încât să se ia în considerare cantitatea de apă, care se preconizează să ajungă în sol și în funcție de încărcarea pe care o va suporta. Datorită funcției sale de filtrare, este un minunat adjuvant în locuri cu pericol de inundații, acesta disipând energia cinetică atunci când apele subterane se ridică, determinându-le să se scurgă în altă parte. Se mai folosesc în sisteme de drenaj și scurgere, la construcția rezervoarelor de apă, baraje, canale, etc.
Separarea diferitelor tipuri de agregate
Atunci când avem nevoie să folosim două sau mai multe tipuri de agregate, fără ca acestea să se amestece între ele, vom folosi geotextilul pentru a împiedica acest lucru. Apa se va putea infiltra în sol, dar granulele de sol nu vor putea pătrunde, împiedicând diferitele amestecarea diferitelor tipuri de sol. Amestecarea acestora ar însemna scufundarea solului sau devenirea acestuia neuniform. În plus, împiedică și blocarea canalelor de drenaj.
Cel mai bun exemplu, pe care sigur toată lumea l-a constatat, este dispariția apei printre pietrișul din alei. Și aici se va folosi geotextilul între nisip și pietrișul de dimensiuni mai mari sau piatra de pavaj, pentru a nu se amesteca, păstrând aleea dreaptă și drenată.
Sunt adesea folosite în zonele de coastă, ca protecție, între plaje și zonele alăturate, în calea eroziunii. Aici membranele trebuie să fie speciale, mai puternice și totodată destul de permeabile pentru a permite scurgerea, având în vedere puterea de eroziune costală.
Geotextilul în curți și grădini
O utilizare foarte frecventă, în curte, sunt aleile și potecile, indiferent dacă aceste sunt proiectate folosind mai multe tipuri de agregate sau doar un singur tip de piatră, naturală sau pavaje prefabricate. Aici mai trebuie să amintim că, geotextilul, nu doar va separa tipurile de agregate între ele, ci acesta va stopa creșterea de buruieni printre pietre.
Pentru această caracteristică a geotextilului este folosită și în grădinile de legume: se sa pune stratul de geotextil tocmai pentru a împiedica creșterea buruienilor, totodată permițând infiltrarea apei și a aerului în sol. Acest lucru va permite formarea unui humus special sub membrană, asigurând mai mulți nutrienți plantei.
Utilitatea geotextilului în construcții
O utilitate specială cunoaște această membrană, în construcții, de la strat de separare și protecție mecanică la izolații, acoperișuri, la lucrări de suprastructură, pentru separarea materialelor de construcții, în construcția de drumuri și căi ferate, la lucrări de terasament, lucrări de susținere, etc.
Membranele țesute sunt cele care domină acest domeniu, fiind excelente pentru stabilizarea solului, armarea la sol, având o rezistență ridicată.
În cele ce urmează succint despre diferitele tipuri de geotextile.
Cum am mai amintit sunt două categorii distincte: țesute și nețesute, ambele realizate din polipropilenă, termofixată pe ambele părți, acestea pot fi permeabile și impermeabile.
Geotextile permeabile
Permeabilitatea este o caracteristică, care permite trecerea apei prin textil. Ambele tipuri de geotextile, și cele țesute și cele nețesute pot fi permeabile, în schimb, în ambele cazuri, putem constata plusuri și minusuri față de cealaltă opțiune.
Astfel, geotextilul țesut, permeabil, este creat prin țeserea împreună a firelor individuale pentru ca acesta să alcătuiască un întreg. Acestea, nu sunt la fel de poroase, deci nu sunt la fel de eficiente în sistemele de drenaj, ca și cele nețesute, și totuși au un randament ridicat chiar și în sistemele de drenaj, datorită capacității acestuia de a rezista la încărcătură. Sunt mai ieftine decât celălalt model și perfecte pentru utilizarea sub terase, asfalt.
Varianta adversară însă, este confecționată prin lipirea împreună a firelor sintetice și perforarea materialului astfel obținut pentru a permite filtrarea. Sunt cel mai des folosite la drenurile franceze, ce sunt niște canale, săpate simplu în sol, umplute cu piatră sau pietriș.
Geotextilul impermeabil
Cum ne spune și numele, acestea nu lasă apa să treacă, de aceea sunt alegerea excelentă în folosirea oricărui tip de proiect, în care doriți ca apa să nu penetreze, să o drenați într-o anumită direcție, cum ar fi în sistemele de rezervoare de atenuare.
Aplicarea geotextilului
Este un proces simplu, care implică doar câțiva pași, desigur aplicat pe proiectul dumneavoastră. Acesta se aplică, în general direct pe pământ, apoi se va pune peste, tipul de agregat dorit.
În speranța că găsiți informațiile de mai sus utile vă mai așteptăm pe blogul nostru și cu alte informații privind domeniul construcțiilor și a vânzării și închirierii utilajelor de construcții.