Cele 6 tipuri principale de agregate

 

Agregatele sunt materiile prime naturale folosite la realizarea betonului și asfaltului. Cele șase tipuri principale de agregate includ: beton concasat, nisip, pietriș, piatră spartă, sol vegetal și balast.

Betonul concasat

Betonul se poate recicla prin zdrobire (concasare) și se poate reutiliza ca agregat. Acesta este colectat din urma demolărilor, din resturile de pe șantiere sau din resturile de la diferitele proiecte de construcții. Apoi este curățat, ca să nu aibă urme de argilă, pământ, cărbuni sau alte resturi de materiale și mai apoi este procesat, pentru a putea fi reutilizat. Betonul concasat se folosește cel mai mult pentru diferite umpluturi, ca strat suport pentru drumuri și ca sub-bază în zonele adânci.

Există mai multe tipuri diferite de beton concasat. Betonul concasat include particule de la mărimea de 50 mm până la dimensiunea prafului și este cel mai des utilizat ca sub-bază pentru drumuri sau ca bază pentru proiecte precum parcările. Există, de asemenea, beton concasat de mari dimensiuni (75 mm până la 100 mm), asfalt concasat și beton de umplutură pentru gabioane (75 mm-200 mm).

Nisipul

Nisipul este un agregat natural de dimensiuni foarte mici, creat de emelentele naturii – apă, vânt, gravitație și mișcări tectonice, de-a lungul unei perioade de zeci de mii de ani. Nisipul se folosește cel mai des la fabricarea cărămizilor, amenajarea teritoriului, elemente din beton, la filtrarea apei și în agricultură.

Nisipul se împarte în mai multe categorii, în funcție de mărime. Există nisip fin (cu particule cu mărimi între 0-4mm) utilizat în principal pentru pavarea platformelor și așezarea plăcilor), nisip grosier pentru construcții (utilizat la așezarea cărămizilor, lucrări de platforme și dale de pavaj), nisip reciclat spălat (utilizat pentru pavarea platformelor și așezarea plăcilor), nisip de beton (un ingredient cheie pentru crearea cimentului) și nisip de joacă (utilizat pentru cutiile de nisip pentru copii).

Pietrișul

Pietrișul este format din roci sedimentare și fragmente de roci și minerale rotunjite, rezistente la uzură. Pietrișul în stare naturală se găsește în albiile râurilor, în cursurile de apă și în alte formațiuni geologice. Unde nu se găsește pietriș natural, acesta poate fi creat și de om prin concasarea rocilor mari, până la obținerea unor bucăți de diferite mărimi, în funcție de necesități. Pietrișul este de obicei utilizat pentru aleile de grădină, borduri, aleile pietonale sau căi de acces pentru mașini și pentru drenaj. Este, de asemenea, folosit ca un agregat pentru fabricarea betonului și a asfaltului.

Piatra concasată

Piatra concasată este un material de sub-bază granular, realizat prin concasare, din roci precum granitul, alături de alte materiale dure. Aceasta este o piatră care îndeplinește standardele Ministerului Transportului în ceea ce privește rezistența, dimensiunea și compoziția sa pentru utilizare ca bază compactă. Piatra concasată este folosită cel mai des la diferite umpluturi sau ca bază pentru alei, drumuri de acces și pavaje, balast pentru căi ferate sau ca agregat la producerea betonului.

Solul vegetal

Solul vegetal este stratul superior al unui sol natural, cu conținut mai ridicat de materie organică și nutrienți, care a fost testat pentru a elimina contaminanții. Există multe tipuri de sol vegetal, de la sol vegetal standard (folosit la umplerea suprafețelor din grădină), sol vegetal premium (destinat pregătirii gazonului și pentru utilizare generală în grădini), sol de gazon (un amestec de nisip 70/30 sol), nisip horticol (bun pentru plantări și sisteme de drenare a plantelor), sol vegetal îmbogățit (un amestec 50/50 de sol și compost) și mulci. Solul vegetal este folosit cu succes în grădini, deoarece îmbunătățește ciclul nutritiv al solului, reglează cantitatea de apă pe care o poate păstra solul și cantitatea de materie organică din sol.

Balastul

Balastul se găsește în stare naturală în albiile râurilor și este compus dintr-un amestec de pietriș sau pietriș cu nisip, în care pietrișul variază ca dimensiune. Este cel mai grosier tip de agregat disponibil și poate fi realizat și din piatră concasată. Balastul este cel mai des utilizat ca agregat în amestecurile de beton și ca umplutură și la drumuri de acces.

Dacă nu știți exact ce fel de tip de agregate de balastieră aveți nevoie, sau la ce dimensiuni trebuie să fie agregatele necesare pentru proiectul dvs., apelați la furnizorii dvs. și cu siguranță vă vor ajuta. Pentru informații și sfaturi în legătură cu agregate de balastieră în județul Covasna apelați cu încredere la colegii noștri, care vor și bucuroși să vă dea toate detaliile de care aveți nevoie.